Un virus tan poc conegut per l’opinió pública com demolidor afecta els coloms i la resta d’aus al Regne Unit, i els transforma en una espècie de zombis, amb el coll tort i espasmes. Associacions animalistes estan avisant de la «fatal malaltia viral» i els seus terribles símptomes, que obliguen a sacrificar un bon nombre d’aus, segons informa el diari ‘Mirror’.

L’origen de la patologia es troba en un virus conegut com a paramixovirus, PPMV o malaltia de Newcastle, en els casos d’ocells de corral, i deriva en un quadro que afecta severament els animals, especialment el seu sistema neurològic. El virus no és transmissible als humans, més enllà de possibles casos de conjuntivitis en les persones que tinguin contacte amb aus malaltes. 

Els coloms afectats pateixen de manera violenta un gir en la posició del coll, les ales tremoloses, perden pes de manera notable, caminen en cercles i en ocasions no poden volar i queden permanentment al seu lloc. Els seus excrements es tornen de color verd. És una malaltia extremadament infecciosa i es propaga a través dels excrements i altres secrecions.

«Hi ha un increment en la quantitat de coloms a terra que ingressen al refugi d’animals de JSPCA en les últimes setmanes, molts dels quals han mostrat signes neurològics com ara torçar el coll, fer voltes o no poder aturar-se», segons ha declarat un portaveu del refugi d’animals de JSPCA a l’illa de Jersey, a les illes del Canal.

«Tots aquests són signes del paramixovirus dels coloms, una malaltia viral invariablement mortal que pot afectar els coloms, els coloms i els ocells de corral [on es coneix com a malaltia de Newcastle]. La malaltia no té tractament, «i moltes aus moren en uns quants dies», remarca aquestes mateixa font a ‘Mirror’, que alerta del risc de transmissió a altres aus. «En la JSPCA, les aus afectades són sacrificades humanament», afegeix.

Segons la web pública Gov.uk es pot prevenir la malaltia vacunant les aus contra la malaltia.