El temor més gran de la innovadora tecnologia dels automòbils de Tesla es va fer realitat el cap de setmana passat en una localitat de la Xina. El conductor d'un cotxe, en concret el Model Y de la firma nord-americana, ha perdut el control del vehicle i aquest s'ha disparat a una velocitat molt elevada sense poder frenar. Com a conseqüència, ha matat dues persones i tres més n'han resultat ferides.

L'incident, ocorregut el 5 de novembre a la província del sud de Guangdong, situada a la costa meridional de la Xina, va causar la mort d'un motociclista i d'una estudiant de secundària, segons ha informat Jimu News, que va publicar un vídeo en el qual es veu com un cotxe que circula a gran velocitat xoca contra altres vehicles i un ciclista.

El vídeo ràpidament s'ha fet viral a les xarxes socials, que han criticat l'ús d'automòbils amb pilot automàtic i han advertit que aquests incidents poden passar més sovint si aquest tipus de vehicles arriben a tota la població de manera generalitzada.

A les imatges es pot observar com el vehicle es disposa a fer una parada o estacionament a la vora dreta de la calçada, i immediatament es dispara la velocitat del cotxe de manera incontrolada. El conductor, aparentment, intenta esquivar els obstacles, però al no poder aturar el cotxe acaba impactant amb altres usuaris a la via.

La Xina és el segon mercat més gran de Tesla, i l'accident va ser un dels principals temes de tendència a la plataforma de mitjans socials Weibo. Així mateix, Jimu News va citar la policia de trànsit amb la declaració d'un familiar del conductor, que havia explicat que l'home de 55 anys va tenir problemes amb el pedal del fre quan estava disposat a aturar-se al davant de la seva botiga familiar de manera usual.

¿Un rumor?

Després d'una setmana de 'retuits' i comentaris sobre la perillositat del vídeo, Tesla va afirmar el diumenge que ajudarà la policia xinesa a investigar l'accident, després que els mitjans de comunicació locals expliquessin les conseqüències mortals de l'incident. «La policia està buscant actualment una agència d'avaluació de tercers per identificar la veritat darrere d'aquest accident i proporcionarem activament qualsevol assistència necessària», ha afirmat el fabricant de vehicles elèctrics a l'agència de notícies Reuters en un missatge, advertint que no s'ha de creure en «rumors».

Així mateix, l'empresa va apuntar que els vídeos mostraven que els llums de fre del cotxe no estaven encesos quan el cotxe anava a tota velocitat i que les seves dades mostraven problemes com que no es trepitjaven els frens durant tot el recorregut del vehicle.

Una altra queixa anterior

Però Tesla ja s'ha enfrontat a diverses reclamacions per més fallades als frens a la Xina. L'any passat, una clienta descontenta va causar un gran enrenou a les xarxes socials en pujar a un Tesla al Saló de l'Automòbil de Xangai per protestar per la gestió de l'empresa de les seves queixes sobre el mal funcionament dels frens en un accident de trànsit. En aquest cas, Tesla va dir que les infraccions per excés de velocitat eren al darrere del seu accident, però va prometre millorar la manera d'abordar les queixes dels clients.