Conflicte a l’est d’Europa

Dues explosions en aeròdroms russos preocupen el Kremlin

Tot i que es tracta de llocs a centenars de quilòmetres d'Ucraïna, s'està investigant si han estat atacs amb drons ucraïnesos

Àlex Bustos

Aquest dilluns han saltat les alarmes a Moscou. Aeròdroms a Engels, a la regió de Saratov, i Riazan, han patit explosions que han destrossat vehicles militars i infraestructura, i també s'han notificats tres morts en la primera d'elles i sis ferits, en la segona. Les regions on s'han produït aquests incidents són a centenars de quilòmetres de la frontera amb Ucraïna i Riazan és a només 185 quilòmetres de Moscou, la capital russa. Mitjans locals apunten que podria ser un atac amb drons, però les autoritats russes de moment estan investigant l’ocorregut i no confirmen ni desmenteixen aquesta possibilitat.

El governador de la regió de Saratov, Romann Busarguín, ha escrit al seu canal de Telegram: «Vull assegurar-los que no s’ha produït cap emergència a zones residencials de la ciutat. No hi ha motius per preocupar-se. Cap infraestructura civil s’ha danyat. Els organismes encarregats de fer complir la llei verifiquen la informació sobre els incidents a instal·lacions militars». A Moscou, la premsa ha preguntat al portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, sobre aquest incident. «No tinc aquesta informació. Només he vist les notícies; no tinc informació específica», ha assegurat davant els periodistes presents a la roda de premsa.

Drons ucraïnesos

Des d’Ucraïna, Mikhailo Podoliak ha apuntat d’’una manera indirecta a Twitter que aquestes explosions podrien ser part d’una resposta ucraïnesa als bombardejos russos. Encara no s’ha confirmat l’origen d’aquestes explosions. Recentment, el conglomerat militar ucraïnès Ukroboronprom va anunciar que els seus drons kamikazes estaven en l'última fase de proves, que tenen abast de fins a 750 quilòmetres i poden portar fins a 75 quilograms d’explosius.