Retiren la pensió a un jove pel seu «desinterès» a buscar feina

Confirma la resolució que va donar la raó al pare del noi que, després de titular-se com a tècnic en vídeo i DJ, va mostrar «despreocupació» per trobar ocupació

Retiren la pensió a un jove pel seu «desinterès» a buscar feina

Retiren la pensió a un jove pel seu «desinterès» a buscar feina

Marta Fontán

La Secció Sisena de l'Audiència Provincial de Pontevedra, amb seu a Vigo, ha confirmat una sentència que eximeix a un pare divorciat de continuar pagant la pensió d'aliments al seu fill. El motiu és «l'absència d'interès» i la «despreocupació» del jove, que ronda la trentena, en la cerca activa d'ocupació.

La sala viguesa confirma la decisió prèvia del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Redondela que va extingir l'obligació de pagament de la pensió alimentària a la qual venia obligat aquest progenitor des de feia dues dècades. El motiu va ser la conclusió de l'etapa formativa del jove i, sobretot, el fet d'haver aconseguit els 28 anys sense haver accedit al mercat laboral durant un llarg període de temps. La mare va recórrer aquesta primera sentència, interessant que el seu exmarit tornés a passar la mensualitat al fill que tenen en comú, ja que la vida «no són només estudis», sinó treball, i el jove està buscant aquest ús de manera «incansable». La dona afegia que, mentre no signés el seu primer contracte, el noi continuava necessitant «de l'ajuda i del manteniment» tant d'ella com del pare.

«La necessitat de l'alimentista»

Els magistrats de la Secció Sisena que van revisar l'assumpte en segona instància desestimen aquest recurs. I ho fan sobre la base de l'article 152.5° del Codi Civil, que estableix com a supòsit que pot donar lloc a l'extinció de l'obligació de donar aliments el fet que «la necessitat de l'alimentista provingui de mala conducta o de la seva falta d'aplicació al treball». I el desinterès en la cerca d'ocupació que observen en aquest cas s'adequa, conclouen, a aquesta previsió legal.

Així, en la sentència expliquen que el jove va acabar la seva formació acadèmica el 2017, obtenint el títol de Tècnic en vídeo, discjòquei i so, realitzant a majors el 2020 un curs de cambrer. Encara que es va inscriure com a demandant d'ocupació ja el 2014, romanent en situació d'alta el 2022, va estar un llarg temps de baixa per no renovar la demanda.

«Els fets referits, lluny de mostrar la cerca incansable d'ocupació que s'al·lega en el recurs, evidencien l'absència d'un veritable interès en la cerca activa d'una ocupació», diuen els magistrats, que atribueixen aquesta situació de baixa en les llistes de demandants de treball a la «despreocupació del jove». En el que la sala no dona la raó al pare, per no reunir-se els requisits per a això, és en què aquesta extinció en l'obligació de pagar la pensió mensual es faci amb caràcter retroactiu.