Centenars de partidaris de Bolsonaro assalten el Congrés i el Tribunal Suprem del Brasil demanant un cop militar

Els manifestants superen el perímetre de seguretat i ocupen diverses institucions del país

EVARISTO SA / AFP

EVARISTO SA / AFP

ACN

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge a Brasília contra el president del país, Luiz Inácio Lula da Silva, i a favor del ja expresident del país Jair Bolsonaro. Segons diversos mitjans locals, centenars d'aquests manifestants han superat el perímetre de seguretat del Congrés del Brasil i han ocupat la seu del poder legislatiu federal, on han fet algunes destrosses. Posteriorment, també han assaltat el Tribunal Suprem i han reclamat una intervenció militar per derrocar Lula da Silva, que va prendre possessió diumenge passat, 1 de gener. El flamant president va guanyar les darreres eleccions però des dels comicis hi ha hagut protestes de seguidors de Bolsonaro que no han acceptat la derrota i diverses crides a un cop militar.

L'assalt recorda el que partidaris de l'expresident dels Estats Units Donald Trump van protagonitzar el 6 de gener de 2021 contra la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials. Aleshores, diverses persones van irrompre al Congrés, a Washington, en una acció que va acabar amb cinc persones mortes. Aquella acció encara influeix sobre la política nord-americana i va propiciar un judici polític contra Trump que finalment no va prosperar.

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha assegurat que els assaltants que aquest diumenge han ocupat el Congrés del Brasil, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu de la presidència, "pagaran amb la força de la llei aquest gest d'irresponsabilitat i antidemocràtic". En una intervenció pública des de São Paulo, on és de visita, s'ha referit als manifestants de Brasília com a "feixistes fanàtics" i ha avisat que seran "trobats i castigats". També els membres de les forces de seguretat que hi hagin col·laborat i els organitzadors de la marxa, ha advertit, que "no poden quedar impunes".

[object Object]

El president de la Generalitat ha expressat aquest diumenge "tot el suport" al president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, davant de l'assalt que partidaris de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro han protagonitzat al Congrés, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu presidencial. "La raó de ser de l'extrema dreta és la destrucció de la democràcia. Ho veiem arreu, també aquí, i avui greument a Brasil", ha publicat Aragonès, que s'ha mostrat "al costat de la voluntat ciutadana i la legitimitat dels vots".

[object Object]

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat "rotundament" l'assalt a les institucions federals del Brasil d'aquest diumenge i ha expressat el seu suport al president del país Luiz Inácio Lula da Silva "i a les institucions lliurement i democràtica elegides pel poble brasiler". "Fem una crida a l'immediat retorn a la normalitat democràtica", ha publicat a les xarxes. Centenars de manifestants han ocupat el Congrés del Brasil, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu presidencial, exigint un cop militar contra Lula i a favor de l'expresident Jair Bolsonaro.