França mantindrà tancats vuit passos fronterers però estudia patrulles conjuntes

Macron apel·la a l’atemptat de Niça, perpetrat per una persona que va entrar al país a través d’Itàlia, per desestimar la petició de Sánchez

El Coll de Banyuls, tancat, en una fotografia d’arxiu. | DDG

El Coll de Banyuls, tancat, en una fotografia d’arxiu. | DDG / Acn. Barcelona

ACN

El tractat de Barcelona entre Espanya i França va suposar la signatura del primera declaració d’amistat i d’una desena d’acords bilaterals, però no va permetre assegurar encara la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris que França manté tancats des del 2019. Amb tot, França i Espanya van acordar la creació d’un grup de treball que estudiarà la possibilitat de crear equips conjunts de seguretat fronterera. El president francès, Manuel Macron, ho va justificar en roda de premsa per qüestions de seguretat i va recordar l’atemptat de Niça del 2016, perpetrat per una persona que es trobava en situació irregular a França i que havia passat per Itàlia.

Macron va assegurar que la clausura dels punts fronterers es manté per ara sense incomplir l’acord de Schengen. «Són procediments excepcionals que es justificaven per circumstàncies a les fronteres espanyola i italiana», va dir abans de recordar l’atemptat de Niça, que va causar la mort a 86 persones.

Segons el president francès, més enllà de l’obertura dels passos fronterers, l’objectiu dels dos governs és una «millora de la cooperació i l’eficàcia de la lluita comuna contra els qui organitzen l’emigració clandestina i els tractants de persones». «És un fenomen problemàtic que existeix a molts països d’Europa», va afegir.

Malgrat aquesta negativa, durant la cimera les ministres d’Interior de França i Espanya van acordar crear una comissió per elaborar «solucions operatives» que permetin preservar la seguretat als passos fronters. Segons Macron, això «permetrà resoldre la situació sobre el terreny».

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va apuntar en la mateixa direcció quan va explicar que es va acordar un grup de treball per crear equips conjunts de les Forces i Cossos de Seguretat dels dos estats.

El tractat que van signar els dos governs no concreta aquesta qüestió i fa una referència genèrica al compromís de l’espai amb la preservació de l’espai Schengen i la llibertat de circulació així com «el bon funcionament de l’espai sense controls en les fronteres interiors».

El document signat estableix literalment que els dos estats reiteren el seu compromís «amb el bon funcionament de l’espai sense controls a les fronteres interiors que representa un resultat essencial del projecte europeu». En aquest sentit, «es comprometen a preservar l’acerb de Schengen i la llibertat de circulació, i a garantir la seva continuïtat aprofundint la seva cooperació bilateral».

Pel que fa a la cooperació transfronterera, les parts plantegen reforçar-la en tots els àmbits amb operacions conjuntes per lluitar contra el terrorisme i la delinqüència organitzada.