L'OMS manté el nivell de màxima emergència per la covid

Una sanitaria posant la vacuna de la covid-19

Una sanitaria posant la vacuna de la covid-19

EFE

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha considerat avui que la COVID-19 es manté com una emergència sanitària d'abast internacional perquè continua sent "una malaltia infecciosa perillosa" que pot causar danys considerables a la salut de les persones i als sistemes de sanitat dels països.

En una declaració adoptada pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, per recomanació del Comitè d'Emergència de la seva organització, també es reconeix que la pandèmia ha entrat en una fase de "transició", la qual cosa pot donar pas al fet que el nivell d'alarma arribi a la fi en els pròxims mesos.

Els experts del Comitè d'Emergència han assenyalat en la seva recomanació a Tedros que ara cal reflexionar en com passar d'una fase d'emergència a una fase de normalitat -en la qual es convisqui amb el virus- de manera segura.

A pesar que oficialment la COVID-19 no ha perdut el seu estatus d'amenaça greu a la salut pública internacional des del 31 de gener de 2020 (data de la declaració per part de l'OMS), el món ha deixat enrere la majoria de les mesures restrictives associades al control de la pandèmia.

L'últim cas ha estat el de la Xina, que el desembre passat va aixecar mesures que va aplicar estrictament durant tres anys, en particular confinaments i tancament pràcticament total de fronteres. Després d'un violent repunt de morts i hospitalitzacions, la pandèmia també sembla remetre de forma sostinguda en aquest país.

No obstant això, l'OMS sosté que per a aixecar la declaració d'emergència es necessiten "accions de salut pública de llarg termini", sota l'enteniment que és poc imaginable que el virus pugui ser eliminat dels "reservoris" humans i d'animals que ha trobat.

La idea dels experts del Comitè d'Emergència és que es plantegin "mecanismes alternatius" a l'emergència internacional (o pandèmia, com se'l denomina popularment) perquè es mantingui l'atenció en la COVID-19 tant a nivell nacional com global.

El director general de l'OMS ha recordat últimament que la resposta mundial a la pandèmia no pot considerar-se reeixida en la mesura que molts països encara manquen de vacunes i tractaments suficients per a atendre els seus malalts i que moltes xarxes sanitàries de països d'escassos recursos continuen sofrint d'aquesta situació.

Un exemple d'això és Nigèria, un país del qual avui mateix es va reportar que s'acaba d'arribar a un 30% de cobertura de vacunació, la qual cosa difícilment pot sonar un èxit, encara que en realitat sí que ho és si es té en compte que fa un any aquesta taxa a penes arribava al 3%.