Ja són més de 2.300 els morts en el terratrèmol prop de la frontera entre Turquia i Síria

Un segon terratrèmol de magnitud 7,6 a la província de Kahramanmaras i desenes de rèpliques han afectat els treballs de cerca i rescat, encara en marxa

Imatge del terratrèmol a Turquia i Síria

Imatge del terratrèmol a Turquia i Síria / Deniz Tekin/EFE

Redacció

El balanç de víctimes a causa del terratrèmol de magnitud 7,8 en l'escala oberta de Richter registrat aquest dilluns de matinada al sud de Turquia, prop de la frontera amb Síria, no deixa de pujar. A hores d'ara, ja es comptabilitzen més de 2.300 morts, segons dades facilitades per les autoritats de tots dos països, i més de 7.000 ferits.

Les tasques de rescat estan encara en marxa i es tem que el nombre de víctimes pugui pujar exponencialment amb la retirada de runes o de zones de difícil accés. A més, enmig d'aquests treballs de rescat, un altre terratrèmol de 7,6 ha tingut lloc a les 13.24 hores (hora local) al districte d'Elbistan, a la província de Kahramanmaras (Turquia).

Els tremolors provocats pel terratrèmol també ha arribat a altres països veïns, com el Líban, Israel, Xipre o Iraq.

Turquia ja supera les 1.540 víctimes mortals i ja es freguen els 10.000 ferits, segons ha assegurat el vicepresident turc, Fuat Oktay. També s'han produït molts desperfectes materials, amb milers d'edificis esfondrats, entre ells un hospital a Iskenderun. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afegit que es tracta del desastre de més magnitud al país des de 1939, quan es va produir el terratrèmol Erzincan.

El Govern turc ha declarat el nivell més alt d'alarma, que inclou la sol·licitud d'ajuda internacional, i ha enviat nombrosos equips de cerca i rescat a les zones del terratrèmol. El ministeri d'Educació de Turquia també ha anunciat el tancament d'escoles fins al 13 de febrer. Una mesura que també han pres altres països menys perjudicats, com el Líban, durant dos dies.

Pel que fa a Síria, a hores d'ara el terratrèmol també ha deixat almenys 780 morts a les zones controlades pel govern de Síria, un país devastat per la guerra que fa més d'una dècada que s'allarga. La majoria de les víctimes resideixen a les províncies de Latakia, Alep, Hama i Tartús.

Vídeo: Terratrèmol de 7,8 entre Turquia i Síria

Agencia Atlas

Diferents països han ofert la seva ajuda, entre ells, Espanya, que ha enviat efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME). La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha informat que dos avions de l'Exèrcit de l'Aire sortiran a Turquia avui mateix amb més de 90 efectius. Països àrabs com Emirats Àrabs Units (EAU), Kuwait, el Kurdistan iraquià, el Líban o Qatar també enviaran ajuda urgent i personal mèdic per atendre les víctimes. El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha autoritzat una resposta immediata.

L'any 1999, Turquia també va patir un terratrèmol de gran magnitud, conegut com a sisme d'Izmit, que va deixar 17.000 morts. Va ser una conseqüència sísmica de la falla originada l'any 1939. El país ha patit 90 terratrèmols de més de cinc graus de magnitud des del 1903.