Més de 1.800 morts en el terratrèmol prop de la frontera entre Turquia i Síria

El sisme de 7.4 també ha deixat milers de ferits, molts encara atrapats, mentre continuen les tasques de rescat

Diversos danys materials a causa del terratrèmol

Diversos danys materials a causa del terratrèmol / Europa Press/Contacto/Depo Photos

Redacció/EP

El balanç de morts a causa del terratrèmol de magnitud 7,4 en l'escala oberta de Richter registrat aquest dilluns al sud de Turquia, prop de la frontera amb Síria, ja ascendeix a més de 1.800, segons dades facilitades per les autoritats de tots dos països. Les tasques de rescat estan encara en marxa i es tem que el nombre de víctimes pugui pujar exponencialment amb la retirada de víctimes sota les runes o en zones de difícil accés.

El nombre de víctimes mortals a Turquia ja ascendeix a 1.014 i el nombre de ferits no deixa de pujar. Així i tot, el balanç total de víctimes és encara difícil de predir. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afegit que es tracta del desastre de més magnitud al país des de 1939 i que prop de 3.000 edificis també han estat esfondrats, entre ells un hospital a Iskenderun. El país assegura, però, que els oleoductes que travessen el país no han patit danys.

En aquesta línia, l'alcalde de Kahramanmaras, Hayrettin Gungor, ha reconegut que la situació és un "desastre" i ha afegit que les autoritats "estan sobre el terreny amb totes les seves capacitats". "La nostra petició als ciutadans és que no s'amunteguin i no alterin el trànsit. Necessitem ajudar els equips (de recerca i rescat)", ha argumentat.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Suleyman Soylu, ha indicat en una roda de premsa que el Govern turc ha declarat el nivell més alt d'alarma, que inclou la sol·licitud d'ajuda internacional, i ha enviat nombrosos equips de cerca i rescat a les zones del terratrèmol. Diferents països han ofert la seva ajuda, entre ells, Espanya, que ha enviat efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

El terratrèmol també ha deixat almenys 783 morts a les zones controlades pel govern de Síria devastada per la guerra, segons han informat mitjans estatals. La majoria de les víctimes resideixen a les províncies de Latakia, Alep, Hama i Tartús.

Davant la situació, el Ministeri de Defensa sirià ha anunciat la mobilització de totes les seves unitats i institucions per donar ajuda als damnificats, segons un comunicat recollit per l'agència estatal siriana de notícies, SANA. El president del país, Bashar al-Assad, ha encapçalat a més una reunió d'emergència del Govern per analitzar la situació.

Els tremolors provocats pel terratrèmol també ha arribat a altres països veïns, com el Líban, Israel, Xipre o Iraq.