S'eleven a més de 5.000 els morts pel terratrèmol a Turquia i Síria

L'OMS pronostica que les xifres finals víctimes multiplicaran per vuit les xifres inicials

Gent buscant supervivents entre les runes a Aleppo

Gent buscant supervivents entre les runes a Aleppo / REUTERS/Firas Makdesi

Redacció

La xifra de morts pel terratrèmol i les rèpliques posteriors que han tingut lloc aquest dilluns a Turquia i Síria ja supera els 5.000.  Per ara, el balanç de víctimes mortals a Turquia és de més de 3.500 i el de Síria frega els 2.000 morts, tant a les zones sota control del govern com sota poder dels rebels. També hi ha milers d'edificis destruïts, per la qual cosa es tem que sota la runa hi hagi milers de persones atrapades.

A aquestes xifres també s'han de sumar els ferits: només a Turquia, segons ha confirmat el president Recep Tayyip Erdogan, ja es comptabilitzen prop de 20.500 ferits, mentre que a Síria, un país devastat per la guerra, la xifra de ferits ja és superior a 3.600.

Vídeo: Terratrèmol de 7,8 entre Turquia i Síria

Agencia Atlas

Erdogan ha decretat set dies de dol oficial a Turquia i ha reconegut que es tracta del desastre més gran que ha colpejat el país des del terratrèmol Erzincan l'any 1939. Amb aquesta afirmació suggereix que aquest terratrèmol podria sobrepassar les 17.000 defuncions del sisme d'Izmit de 1999. En la mateixa línia, l'Organització Mundial de Salut ha assegurat que, a causa del despreniment d'edificis, les xifres finals de víctimes en situacions així acostumen a multiplicar per vuit les xifres inicials.

El primer terratrèmol va produir-se dilluns de matinada, de magnitud 7,8 a l'Escala de Richter, i poca estona després, es va percebre un segon de 7,5. Aquest dimarts, enmig dels treballs de rescat, s'ha produït un tercer sisme a l'est de Turquia de magnitud 5,7 i amb epicentre a 46 quilòmetres de profunditat.