Sánchez i Ortuzar signen aquest divendres l'acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura

El president espanyol assoleix d'aquesta manera tots els suports imprescindibles per superar la votació

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, encaixen les mans arran del seu acord d'investidura

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, encaixen les mans arran del seu acord d'investidura / PSOE

ACN

El secretari general del PSOE i president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, signaran aquest divendres a les 11 h l'acord entre les formacions per a la investidura de la setmana que ve. La rúbrica tindrà lloc al Congrés. Segons fonts del PNB, l'acord implica "grans avenços en l'autogovern, l'àmbit laboral i el suport a l'euskera". Un cop sumat el PNB, Sánchez ja disposa de tots els suports per superar la votació. Els socialistes han tancat acords amb Sumar, ERC, Junts, Bildu i BNG, que juntament amb el PNB suposen 178 vots, i només queda per conèixer el sentit del vot de l'únic diputat de Coalició Canària. Després de la signatura de l'acord, Ortuzar atendrà els mitjans de comunicació al Congrés.

El PSOE preveu que el debat de la setmana que ve tingui lloc dimecres i dijous, 15 i 16 de novembre. Els socialistes esperen obtenir el 'sí' del Congrés a la investidura en primera votació, sense necessitat de fer un segon escrutini 48 hores després.

Un cop obtingui el sí del PNB, el PSOE està en disposició d'obtenir una investidura amb 178 vots, dos per sobre la majoria absoluta amb el suport del Grup Socialista, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. S'hi sumarà un vot més, el que faria 179, si Coalició Canària passa al 'sí'.

Paral·lelament, el PSOE registrarà també en les pròximes hores la llei d'amnistia. Encara no se'n coneix el contingut exacte perquè les parts no el volen fer públic fins que no obtingui l'aval de totes les formacions que l'han de signar.

L'encarregada de fixar la data de la investidura és la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que no necessita una reunió de la Mesa per fer-ho. Un cop mantingui una conversa amb el candidat, Pedro Sánchez, Armengol compareixerà per anunciar-la públicament. Ho pot fer fins a 48 hores abans de la celebració del ple.