Julian Assange, en llibertat sota fiança després d'un acord amb el Govern dels EUA

El fundador de Wikileaks agafa un vol des del Regne Unit al seu país d'origen, Austràlia

Manifestació en favor de l'alliberament del fundador de Wikileaks, Julian Assange

Manifestació en favor de l'alliberament del fundador de Wikileaks, Julian Assange / Wolfgang Kumm/dpa - Arxiu

Europa Press

Europa Press

El Tribunal Superior de Londres ha deixat aquest dilluns en llibertat sota fiança al fundador de Wikileaks, Julian Assange, qui ha passat més de cinc anys empresonat a una presó de màxima seguretat en virtut d'una ordre d'arrest emesa des dels Estats Units per difusió de documents secrets.

"Julian Assange està lliure. Ha abandonat la presó de màxima seguretat de Belmarsh el matí del 24 de juny, després d'haver passat allà 1.901 dies. El Tribunal Superior de Londres li ha concedit la llibertat sota fiança i ha estat posat en llibertat a l'aeroport de Stansted a la tarda, on ha embarcat en un avió i ha partit del Regne Unit", resa un comunicat de Wikileaks publicat al seu compte de la xarxa social X.

Així, l'organització ha agraït tot el suport rebut per aconseguir la llibertat d'Assange, qui es troba de camí a Austràlia, el seu país d'origen, on es reunirà tant amb la seva esposa, Stella Assange, com amb els seus fills, que "només han conegut al seu pare entre reixes", denunciant que es trobava en règim d'aïllament 23 hores al dia en una cel·la de 2x3 metres.

"Aquest és el resultat d'una campanya mundial que ha abastat a organitzadors de base, defensors de la llibertat de premsa, legisladors i líders de tot l'espectre polític, fins a arribar a Nacions Unides. Això va esedevenir l'espai per a un llarg període de negociacions amb el Departament de Justícia dels Estats Units, que ha desembocat en un acord que encara no s'ha tancat formalment", ha afegit Wikileaks.

Així mateix, ha publicat un vídeo en el qual es veu a Assange en llibertat i embarcant en un avió a les 17.00 hores (hora local) a l'esmentat aeroport.

Austràlia seguirà proporcionant assistència consular

D'altra banda, un portaveu del Govern d'Austràlia ha assegurat que és "massa ràpid" per comentar el seu alliberament ja que encara segueixen en marxa els processos legals, raó per la qual seguiran proporcionant-li assistència consular.

"El primer ministre (Anthony) Albanese ha estat clar: el cas del senyor Assange s'ha allargat massa i no es guanya res amb que segueixi empresonat", ha afegit, segons la cadena de televisió australiana ABC News.

Cal destacar que el Govern australià ha estat pressionant als Estats Units perquè permetessin a Assange tornar al país i, encara que la Casa Blanca s'havia negat a parlar en públic sobre aquest tema, el president nord-americà, Joe Biden, va arribar a expressar a l'abril que estava considerant les peticions de Canberra.