La broma dels 2.500 euros sobre els Prínceps d'Astúries podria sortir-li als autors de la vinyeta d´El Jueves una mica més cara, fins arribar als 3.600 euros. Així ho va anunciar ahir la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que demanarà aquesta quantitat en el judici oral que es desenvoluparà properament per un delicte d'injúries a la Corona i menyscabament del seu prestigi, l´obertura del qual ha decretat el magistrat de l'esmentat òrgan judicial Fernando Grande-Marlaska. Durant aquest procés, el dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila respondran per l'aparició d'una vinyeta en la portada de la revista satírica el 20 de juliol en la qual apareixien els Prínceps d'Astúries mantenint relacions sexuals. Dos dies després van retirar la revista dels quioscos.

Grande-Marlaska va dictar ahir un acte d'obertura de judici oral en substitució del magistrat Juan del Olmo, de vacances, que havia pres en el seu moment declaració als dos autors de la vinyeta. Així, Torres i Fontdevila hauran de comparèixer davant el Jutjat penal de l'Audiència Nacional en una data que es donarà a conèixer pròximament.

El Ministeri Públic ja va rebutjar en el seu moment sol·licitar per al guionista i el dibuixant penes de presó que podien fins i tot arribar als dos anys. En aquest sentit, el fiscal de l'Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo demanarà una multa de 3.600 euros per a tots dos, corresponent a 10 mesos de multa a raó de 12 euros per dia.

Els dibuixants hauran de fer front a un delicte d'injúries a la Corona i menyscabament del seu prestigi, després que en el número de la revista El Jueves publicat el 20 de juliol, els Prínceps d'Astúries apareguessin en la portada mantenint relacions sexuals per caricaturitzar l'ajuda de 2.500 euros per fill anunciada pel Govern.

Parella «representativa»

Durant la seva primera declaració davant del jutge, tots dos van destacar que van elegir dos membres de la Família Reial per ser una parella «representativa de la societat espanyola», al mateix temps que van qualificar l'interrogatori de Del Olmo d´«asèptic i burocràtic». «Nosaltres treballem fent dibuixos i el jutge fent de jutge, i entre tots aixequem Espanya», va arribar a ironitzar Fontdevila

El mateix magistrat que va prendre declaració als dos treballadors de la revista satírica havia ordenat prèviament el segrest del número que contenia la caricatura en portada, dos dies després de la seva publicació, explicant que pretenia evitar la utilització de qualsevol imatge «que pugui danyar el prestigi de la Corona». La revista va contraatacar, al seu estil, dues setmanes després amb un número especial sobre el segrest en el qual ironitzaven respecte a una situació poc habitual entre els mitjans espanyols.