La Universitat de Girona és hereva de l´anomenat Estudi General. Va ser creat el 1446 pel rei Alfons el Magnànim, el qual va concedir a Girona el privilegi d´atorgar títols de gramàtica, retòrica, filosofia i teologia, dret i medicina. La iniciativa docent va anar a càrrec dels síndics municipals i de l´Església, però les classes no van començar oficialment fins al 1572 en l´entorn del que ara es coneix com a edifici de Les Àligues, construït expressament com a seu universitària. Els estudis universitaris es van estendre amb un notable prestigi fins al 1717. Aleshores, la Universitat va ser clausurada a causa del Decret de Nova Planta i de la pèrdua d´identitat política de Catalunya.

Al llarg del segle XIX, i com a resultat de la revolució liberal, l´ajuntament de la ciutat va impulsar l´anomenada Universitat Lliure de Girona, que va oferir estudis de Dret i Farmàcia fins al 1874.

La història recent de la Universitat de Girona té com a referents l´Escola Normal de Mestres i, de manera especial, les iniciatives que es duen a terme als anys seixanta del segle XX per tal de tornar a instaurar estudis universitaris a Girona. Es crea el Col·legi Universitari de Girona i l´Escola Politècnica Superior, que depenen, respectivament, de la UAB i de la UPC. Posteriorment, es recupera l´Estudi General, que acull estudis d´Humanitats, d´Empresarials, de Ciències i de Ciències Socials. Finalment, l´any 1991, un decret del govern autonòmic crea la nova Universitat de Girona, amb aportacions de les diverses cultures universitàries que converteixen Girona en un punt de referència multidisciplinari.