El preu de l'habitatge de lloguer ha pujat un 3,8% a Catalunya el primer trimestre d'aquest any, segons el portal Fotocasa que recull Regió7. Amb aquesta pujada, el preu mitjà se situa en 12,62 euros mensuals el metre quadrat, i registra un creixement interanual del 2,9%. Així, el preu de l'habitatge a Catalunya se situa un 49% per sobre de la mitjana espanyola.

El passat febrer va arribar al punt més elevat amb un valor de 12,88 euros/m² mensuals, i des de llavors ha acumulat un descens del 2%. Al conjunt de l'Estat, el preu de l'habitatge de lloguer va créixer un 2,1% respecte al trimestre anterior i un 3,2% respecte al mateix període del 2018, situant-se en un valor de 8,47 euros per metre quadrat al mes.

Girona és la província que ha registrat un increment del preu més alt, sent del 6,5%. Tot i que Barcelona és la més cara amb un preu de 14,49 ? per metre quadrat al mes, seguida de Girona (7,03 ? /m²). Tot i aquest registre del creixement trimestral, els preus a Girona han baixat respecte al primer trimestre del 2018.

La mitjana del preu de lloguer se situa en 661 euros mensuals, s'ha encarit un 20% en els últims tres anys.

Un estudi de l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) xifra en 380.630 euros el preu mitjà de venda de l'habitatge d'obra nova a la província de Girona, és a dir un 10% més respecte a l'any 2017. Segons l'estudi els principals centres de venda d'aquests habitatges són tant a la capital com a les zones de costa, que tenen un gran atractiu per la compra d'habitatge vacacional d'estrangers o de persones d'altres províncies.

A Girona capital la pujada de preus dels habitatges de nova construcció que es troben al centre s'han encarit fins a un 41%, i ha passat a ser d'un preu mitjà de més de 300.000 euros. Encara que en algunes zones de l'interior la venda estigui paralitzada, comptant amb els habitatges de la zona costanera, la xifra de la pujada és del 10%. L'estudi emfatitza la tirada que té el centre de Girona i la primera línia de costa. De totes maneres els promotors expliquen que només el 18% dels habitatges que es venen són de nova construcció. Arreu de les comarques gironines a finals del 2018 hi havia 964 habitatges pendents de vendre's (repartits en 270 promocions).

En el debat electoral a l'alcaldia de Girona es va proposar un Pla d'Habitatge i mesures per combatre «l'alt preu» dels lloguers.