Advocats

Tulsà&Quintano, 50 anys de trajectòria jurídica

El despatx Tulsà&Quintano celebra 50 anys del seu naixement · Va ser fundat per Josep Tulsà, integrant de la prestigiosa promoció Roca Ventura de la Universitat de Barcelona (1963-1968) i soci fundador de la Societat Catalana

28-01-2019Meneame
L'advocat Ramon Quintano.
L'advocat Ramon Quintano. . Aniol Resclosa.

ARIADNA SALA | GIRONA
Ramon Quintano Ruiz és un dels advocats socis del despatx Tulsà & Quintano, especialitzat en Dret Matrimonial i de Família, Canònic i Successori, i actualment és a més vicepresident de la Societat Catalana d'Advocats de Família.

Tot i ser un despatx especialitzat en Dret Matrimonial també tracten altres àrees del Dret?
Sí, però sobretot ens venen a veure persones amb consultes o problemàtiques de l'àrea del Dret Civil i, més especialment, de l'àmbit del Dret de Família, Matrimonial, Successori, de protecció de la persona, incapacitacions, gent gran, violència de gènere... A Girona és complicat especialitzar-se i, de fet, són els clients els que acaben especialitzant un despatx.

De quina manera?
Durant els seus 50 anys de trajectòria, en Josep ha intervingut en milers de divorcis. El temps, la feina feta i, sobretot, els clients, als quals hem d'agrair la confiança, et porten a aquesta especialització. Som membres de la Societat Catalana d'Advocats de Família, de la Asociación Española de Abogados de Família i de la Asociación Española de Canonistas.

Durant els seus anys de trajectòria quines matèries han anat a l'alça?
En èpoques de crisi econòmica, com la que ara patim, hi ha més crisis matrimonials, però els temes de família solen ser bastant constants en el temps. Sí que, per exemple, hi ha hagut un increment de reclamacions bancàries, en les quals també intervenim.

Un advocat matrimonialista ha de tenir unes qualitats específiques?
Des del meu punt de vista és important que un advocat de família tingui habilitats negociadores, formació en mediació familiar i que estigui al corrent de les tècniques del dret col·laboratiu. Ha de ser empàtic, sensible; no és el mateix tractar sobre els números que apareixen a la comptabilitat d'una empresa que sobre la vida d'uns fills que tenen uns pares que s'estan separant.

Els casos de divorcis acaben en pacte?
Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, a Catalunya 3 de cada 4 matrimonis es divorcien de mutu acord; que és molt. Un 75%. En una negociació sempre hi ha unes línies vermelles. Si l'acord és assumible, se signa un conveni de divorci i, si no, no se signa. Hi ha vegades que algun punt del conveni es pot arribar a acceptar una mica a contracor, però s'ha de tenir en compte que, quan es negocia, a vegades s'ha de cedir i, sobretot, s'ha de tenir present quina és l'alternativa: el jutjat. A més del fet que no es pot assegurar què acabarà decidint un jutge, cal tenir en consideració que l'alternativa judicial és més cara, més llarga en el temps i implica molt més patiment emocional.

La seva experiència en el món del Dret de Família el va dur fa uns anys a escriure un llibre.
Sí, és un llibret que es pot trobar a Amazon i que conté les respostes a les 50 preguntes que es fan amb més freqüència en un despatx de família. Està redactat de forma molt planera, sense utilitzar paraules tècniques per tal de fer-lo el més comprensible possible, i es llegeix molt ràpidament.

Té previst seguir escrivint?
De fet, ara fa temps que tinc en ment un altre projecte juntament amb la meva germana, que és metgessa de família i que treballa a Girona. Els metges de família i els advocats de família tenim més punts en comú dels que ens pensem: la medicina de família camina cada cop més cap a la prevenció, un aspecte que en el dret de família hauríem de treballar més. Estic pensant en el testament, en el poder en previsió de pèrdua de capacitat d'obrar, en el document d'autotutela, en els capítols matrimonials, en els pactes en previsió de ruptura o en el testament vital.