Advocats
Entrevista

Anna Valdé: «Per assolir un bon acord és necessari que ambdues parts estiguin disposades a cedir»

Després de 20 anys de carrera professional, Anna Valdé va iniciar fa poc més d'un any el seu despatx en solitari. Especialitzada en dret civil -bàsicament porta temes matrimonials i bancaris- exerceix també de professora a la Universitat de Girona.

29-01-2020Meneame
Anna Valdé, al seu despatx professiona
Anna Valdé, al seu despatx professiona.  | DdG.

DAVID CÉSPEDES | GIRONA Quin tipus de casos arriben amb més freqüència al seu despatx?
Doncs fa més d'un any que vaig engegar aquest nou projecte, i he continuat dedicant-me a l'exercici dintre de l'àrea de dret civil. Bàsicament portem temes relacionats amb el dret de família (separacions, divorcis), temes de dret de la persona (relacionats amb la pèrdua o manca de capacitat); dret bancari, reclamacions de quantitat d'impagats, temes relacionats amb el dret immobiliari (arrendaments, precaris), entre d'altres.

En els casos que afecten el dret de família és millor pactar i arribar a un acord abans d'arribar a la via judicial?
A la via judicial s'hi ha d'acudir forçosament quan hi ha fills en comú menors d'edat, ja siguin fruit del matrimoni o bé d'una unió estable de parella, però evidentment és molt millor arribar-hi amb un acord assolit prèviament per les parts recollit en un conveni regulador. I aquí és fonamental la tasca que fem els advocats, ja que coneixem el marc normatiu i la jurisprudència, en concret la de l'Audiència de Girona. Per assolir un acord, però, és necessari que ambdues parts estiguin disposades a cedir i a no imposar condicions.

En una separació, amb un component dolorós, quan ha de fer de més de psicòloga que d'advocada?
Els advocats en cap cas podem suplantar la tasca professional dels psicòlegs, ja que no disposem dels coneixements ni eines necessaris per fer-ho. Tot i això, els advocats/des que ens dediquem al dret de família sabem que és molt important aquest suport personal al client juntament amb l'assessorament jurídic. Entenc que en aquest moment de dol personal el tracte amb el client ha de ser molt proper i constant, ja que aquest acompanyament es valora molt positivament.

En una separació, si hi ha fills, quin paper han de tenir? Han de quedar al marge de la resolució del conflicte?
Sí. Tot i la ruptura sentimental, si el cessament de la convivència es fa amistosament i continua havent-hi bona relació i entesa entre les parts, sempre dic als meus clients que els fills donen moltes lliçons de la reacció positiva a la nova situació, a la qual s'adapten en moltes ocasions més ràpid que els seus progenitors. Si pel contrari la ruptura és traumàtica i endemés s'utilitzen els menors per generar més conflicte, els fills ho pateixen molt i en surten greument perjudicats.

Quines mesures se solen regular en un procés de ruptura?
Les que afecten els fills en comú, que es regulen en un Pla de Parentalitat ; la contribució a les despeses dels fills ja siguin menors o majors d'edat; el dret d'ús del domicili familiar; la divisió, venda o adjudicació a una de les parts si s'escau del dret de propietat del domicili familiar o altres béns immobles que pugui tenir la parella, i finalment la prestació compensatòria i compensació econòmica a favor d'una de les parts, si es donen els requisits legalment establerts.

Anna Valdé i Via
Carrer de la Creu, 43 Entresol 1a
17003 Girona
Telèfon: 972 205 076 / 616 696 071
anna.valdevia@icag.cat