Advocats
Albert Garcia Borràs. Advocat d'Acoreo

«És impossible que no sorgeixin abusos al consumidor»

Acoreo és una associació que va nèixer per ajudar els consumidors afectats per les entitats financeres. A la demarcació compta amb dues oficines ubicades a Girona i a Olot. També es troben reclamant el conegut com a «càrtel dels camions». Durant aquest any Albert Garcia, advocat de l'entitat, ha aconseguit les primeres sentències de l'Audiència Provincial que reconeixen indemnitzacions als inversiors d'accions comprades inclús abans de l'ampliació de capital de 2016.

29-01-2020Meneame
Albert Garcia Borràs
Albert Garcia Borràs.  | DdG.

DDG | GIRONA En quin moment es troben les reclamacions contra Banc Popular?
Per un costat, ja hi ha gent que van ser els primers a reclamar que ja han cobrat per la pèrdua de les seves accions i, per l’altre, encara estem interposant demandes d’afectats. Pel que fa als jutjats ja pràcticament no hi ha dubtes en tot Espanya que els comptes de l’any 2016 del Banc no reflectien la realitat financera del Banc. Ara estem lluitant per les compres d’accions anteriors a l’ampliació, ja que el problema venia de lluny. En aquest sentit és molt important haver aconseguit que l’Audiència Provincial es pronunciï favorablement en el sentit d’indemnitzar també persones que van comprar amb anterioritat a l’ampliació de capital.

Quant de temps s’allarga un procediment d’aquest tipus?
En primera instància aquests procediments tenen una durada d’entre uns 8 i 10 mesos. Però després s’ha de passar per l’Audiència provincial i aquí Girona el procés s’acaba allargant uns 6 mesos mes.
El proper més de juny prescriuran la majoria de reclamacions i encara queden molts afectats que podrien reclamar, per tant, ara més que mai és el moment de reclamar si vas estar afectat per la pèrdua d’accions de Banc Popular.

Acoreo busca afectats o són els afectats que els venen a buscar?
Nosaltres fem una mica les dues coses. En algun moment com a associació hem fet ­campanyes i actes explicant que hi havia aquestes possibilitats de reclamar i com que tenim un cert volum i anem guanyant, també hi hagent que ens ve a buscar.

Quines altres àrees porten, a banda del dret bancari?
És cert que la nostra especialització és principalment en temes bancaris des de fa anys. També fa anys que treballem en el tema del càrtel de camions.

En què consisteix aquest càrtel?
La Unió Europea va sancionar fa dos anys sis grans fabricats de camions (Man, Volvo-Renault, Mercedes, Iveco, Scania,DAF...) per pactar preus en la venta de camions de més de 6 tonelades des de l’any 1997 fins al 2011. El que nosaltres fem és reclamar el sobrecost que això va significar pels transportistes –ja siguin petits autònoms o grans empreses de transports – i que segons els criteris pot anar d’entre un 10% a un 20% de sobrecost.

Com estan funcionant aquestes reclamacions?
Doncs al principi ha sigut costós i complicat en l’àmbit processal. Hem hagut de discutir molts temes de prescripció, i de veure si la demanda es podia presentar a Espanya o no, o si s’ha de traduir, i altres qüestions molt tècniques que han donat molta guerra. Una vegada tots aquests aspectes s’han solucionat, hem començat ja a posar les demandes. I hem guanyat la primera a Sentència a Catalunya del càrtel de camions en un jutjat mercantil de Barcelona. També hem interposat la nostra primera demanda del càrtel a Girona, i a altres llocs com Palma de Mallorca.

Des d’Acoreo, en quina posició creieu que queda el consumidor?
Cada cop es fan més regulacions per protegir els consumidors, però alhora és impossible que no sorgeixin abusos i actuacions que no s’acaben de fer bé davant del consumidor. Quan aquestes actuacions només es poden arreglar judicialment aquí és on Acoreo vol actuar defensant-los. Ara, per exemple, estem davant les portes d’una nova reclamació en temes hipotecaris com pot ser l’IRPH, o la manipulació de l’euríbor, que pot tenir molts afectats.

ACOREO
Seus a Girona i Olot. Advocat Albert Garcia Borràs
Carretera Barcelona, 30, 1r C
Girona
Telègon. 972 66 47 12 Aç

Carrer Bisbe Lorenzana, 20, Bx
Olot
Telèfon: 972 27 38 28

Seu Central d'Acoreo
Carrer París, 50, ent. 4t
Barcelona
Telèfon: 93 410 35 65

web@acoreo.org