El Dia Mundial de l'Aigua que se celebra avui a tot el món tracta enguany sobre el binomi aigua i canvi climàtic, i com els dos estan inextricablement vinculats. La campanya mostra com un ús responsable de l'aigua ajudarà a reduir les inundacions, les sequeres, l'escassetat i la contaminació, i ajudarà a combatre el canvi climàtic.

«En adaptar-nos als efectes del canvi climàtic en l'aigua, protegirem la salut i salvarem vides. I, en usar l'aigua de manera més eficient, reduirem els gasos d'efecte hivernacle», explica l'Organització de les Nacions Unides (ONU). L'entitat avisa que no podem donar-nos el luxe d'esperar. «Els responsables de la política climàtica han de posar l'aigua al centre dels plans d'acció», afirmen. El retard climàtic és gairebé tan perillós com la negació climàtica, afegeixen, i és per aquest motiu que tots els països del món han de treballar més de pressa.

Els fets meteorològics extrems fan que l'aigua sigui més escassa, més imprevisible i més contaminada. Els humans necessitem aigua per sobreviure, i és imprescindible en els sistemes en els quals confiem: sanejament, salut, educació, negocis i indústria. L'ONU explica que els plans d'acció per combatre el canvi climàtic s'han d'integrar entre diferents sectors i coordinar-los entre fronteres. I han de tenir una cosa en comú: la gestió de l'aigua segura i sostenible.

L'aigua com a ajuda

L'aigua pot ajudar a combatre el canvi climàtic, existeixen solucions d'aigua i sanejament sostenibles, assequibles i escalables. La lluita contra el canvi climàtic reclama els màxims protagonistes possibles i l'aigua és sens cap mena de dubte un element imprescindible. La lluita contra el canvi climàtic obrirà àmplies oportunitats per a l'economia en moltes àrees. Cal adoptar sistemes de producció circulars i utilitzar l'aigua de manera molt més eficient. A mesura que la població global creix, també ho fa la demanda d'aigua, que esgota els recursos naturals i perjudica el medi ambient en molts llocs.