Alimentació i hostaleria
diaridegirona.cat >Alimentació i hostaleria>

La despesa en alimentació s'ha reduït més d'un 50% en 40 anys

La despesa en alimentació s´ha reduït més d´un 50% en 40 anys

Segons un estudi elaborat per la Fundació Alicia, els catalans cada cop cuinen menys i el producte fresc guanya protagonisme

02-05-2017TuentiMeneame
El consum de productes elaborats ha crescut.
El consum de productes elaborats ha crescut.. MARC MARTÍ.

ACN/DDG | BARCELONA La despesa en alimentació a les llars catalanes ha passat del 38% l´any 1973 a un 17% el 2015. Aquesta és una de les principals conclusions d´un estudi sobre l´evolució de l´alimentació a Catalunya elaborat per la Fundació Alicia per encàrrec de Mercabarna coincidint amb el 50è aniversari del polígon alimentari.

Segons l´estudi, els catalans cada cop cuinen menys (7,9 hores setmanals les dones i 5,6 els homes) i això ha fet que el consum de productes elaborats, els de quarta i cinquena gamma, hagi crescut en els darrers anys. En la banda oposada, també s´ha incrementat molt el consum de producte fresc, principalment l´ecològic i de proximitat.

En vista al futur, els responsables de l´estudi apunten a una recuperació del model mediterrani tradicional amb l´objectiu de poder tornar a hàbits més saludables.

L´estudi «50 anys de l´evolució de l´alimentació a Catalunya» aborda els aspectes socioeconòmics més importants que han condicionat els gustos i formes de consum al llarg del darrer mig segle. Uns gustos i formes de consum dels que Mercabarna n´ha estat testimoni i, alhora, protagonista.

La investigació detalla els aspectes més rellevants que han condicionat aquests canvis, com ara l´arribada de nous productes alimentaris a la vida diària dels catalans, l´evolució de la despesa en alimentació a les llars –que ha passat d´un 38% el 1973 a un 17% el 2015– o la incorporació massiva de la dona al mercat de treball.

Poques hores a la cuina
Altres condicionants d´importància que es destaquen són la nuclearització de les famílies, la menor dedicació de temps a cuinar a casa, la pèrdua de coneixements relacionats amb el món culinari domèstic o la influència de noves cultures alimentàries a la societat catalana, així com la globalització.

Per al responsable de l´estudi i director de la Fundació Alicia, Toni Massanés, la nova estructura de les famílies catalanes «condueix a una lògica de cuinar menys perquè no és el mateix passar tres hores a la cuina per fer una escudella per a deu persones que fer-ho per a una persona sola».

Malgrat que cada cop els catalans passen menys temps a la cuina, Massanés destaca que s´està potenciant el consum de productes frescos que es consumeixen en elaboracions senzilles. Un hàbit, el de cuinar producte fresc, ha destacat, que és un fet diferenciador de la societat catalana que, més enllà de comptar amb cuiners coneguts arreu del món, ha d´exportar amb orgull arreu del món.

Sobre les tendències alimentàries del futur, Massanés creu que apunten cap a una possible recuperació del model mediterrani tradicional, amb l´objectiu de tornar a hàbits més saludables. Amb tot, la tendència generalitzada serà comprar aliments cada vegada més elaborats i també es preveu un augment de la demanda de productes de proximitat i ecològics.
«En el futur, el repte serà continuar garantint el subministrament perquè tothom pugui tenir productes de bona qualitat, bons, sans i sostenibles a l´abast. Tots els agents de la cadena alimentària, amb el compromís conscient dels consumidors, han de fer que això sigui possible», exposa.