Pals pot presumir de ser un municipi d'essència purament empordanesa, tant per la característica de petita vila empedrada com pel paisatge que l'envolta, d'entre els quals predominen els seus arrossars. Durant aquesta època els camps encara són marronosos a causa dels treballs previs de preparació i llaurada, i fins a finals de maig o principis de juny -i si el temps ho permet- no es convertiran en miralls del cel que permetran fer la sembrada.

És doncs durant la primavera que el municipi reivindica un dels elements més intrínsecs de la seva gastronomia amb la campanya «Pals i la cuina de l'arròs», que enguany celebra 26 edicions i que s'allargarà fins el 12 de maig.

La presentació va tenir lloc el passat 4 d'abril a la Torre de les Hores de Pals. La presentació de la campanya va comptar amb la presència del dissenyador de vestits de núvia Josep Maria Peiró, que va fer una ponència sobre la relació entre l'arròs i la cerimònia nupcial.

D'entre les novetats d'enguany destaca l'entrada de nous patrocinadors a la mostra, com les Figues confitades de Can Bech o el vi Mas Geli, que alguns dels restaurants han inclòs als seus menús.

Fins a 8 restaurants del municipi oferiran menús amb l'arròs com a ingredient principal, acompanyat d'entrants, beguda i postres. Els preus van dels 25 als 56 ? per menú, que en alguns casos ofereixen diferents preus segons el plat escollit. En concret, hi participen Antic Casino, Ca la Teresa, Can Ruben, El Mirador de Pals, El Pedró, Golf de Pals, La Vila i La Pahissa del Mas. La campanya també reforça la presència de cellers de proximitat, com és el cas del celler Caves Castell de Perelada, i es complementarà amb diverses activitats relacionades amb el cicle de la collita de l'arròs.

Passejades pels arrossars

Amb motiu de la campanya gastronòmica de l'arròs, també s'han programat diverses activitats per acompanyar el cicle de sembra i recol·lecció de l'arròs. Coincidint amb els dies posteriors a la jornada del llibre, el proper 27 d'abril s'organitzarà una «Ruta literària de Sant Jordi», una visita guiada a peu i amb trenet, on es farà una lectura de poemes i actuacions musicals.

Per al 4 de maig a les 11 h del matí tindrà lloc una passejada pels arrossars, i el mateix dia a les 18 h les Vinyes Mas Geli acolliran una visita i tast de vins ecològics. A més a més, cada dissabte s'organitza a l'aparcament d'autobusos del municipi una ruta de l'arròs amb el Xiulet de Pals, el trenet turístic de la vila.

Més enllà de la mostra gastronòmica, que culminarà a mitjan maig, i seguint amb la promoció d'aquest producte tan palsenc, el cap de setmana del 15 i 16 de juny tindrà lloc la III Mostra Divulgativa de l'arròs de Pals. Durant els dos dies es farà una mostra de degustacions, conferències, tallers de cuina, concursos d'arrossos i hi haurà la possibilitat d'adquirir els productes de la mostra.

Per últim, està previst que el mateix dissabte que s'iniciarà la mostra es faci la XXII Plantada tradicional de l'Arròs, que consisteix en una demostració per part dels pagesos més veterans de com es plantava l'arròs amb els peus dins l'aigua, abans de la introducció de la mecanització.

Més de dues dècades de vida

La campanya gastronòmica «Pals i la Cuina de l'Arròs» va néixer l'any 1994 quan l'Ajuntament, els molins Arròs l'Estany de Pals i Arròs Molí de Pals i restaurants van decidir treballar colze a colze amb l'objectiu de promocionar Pals com a municipi turístic i l'arròs com a producte local que es conrea des del segle XV.