Les botigues dels museus són espais on la diversitat i originalitat dels productes atrauen inevitablement la nostra mirada abans o després de la visita. A banda de llibres i catàlegs relacionats amb les col·leccions i les exposicions temporals, hi trobem marxandatge de tota mena: llibretes, llapis, tasses, imants… que comprem com un record bonic d’una estada agradable al museu i a la ciutat que l’acull.

El Museu d’Art de Girona (md’A) amplia la seva col·lecció de productes de botiga i ens sorprèn amb una nova proposta ben singular: una col·lecció de tes de fragàncies i gustos inspirats en les obres més emblemàtiques del seu fons.

La inspiració per crear cada infusió ha sorgit, d’una banda, de les pròpies característiques de l’obra (temàtica, colors, ambientació, emoció que desprèn) i de l’altra de l’associació dels efectes medicinals de les plantes i les seves qualitats organolèptiques. El resultat: una sèrie d’infusions de gran valor no sols pel seu efecte beneficiós per a la nostra salut, sinó també per la seva composició aromàtica.

Són vuit, les obres seleccionades que conformen un recorregut per la història de l’art a les comarques gironines. Així, la Biga de Cruïlles (c. 1200) ha inspirat un te de propietats balsàmiques gràcies al gingebre, la farigola, la sàlvia i la malva; el Martirologi d’Usuard (c. 1450), un te fragant en el qual l’hibisc, la marialluïsa i pètals i poncelles de roses configuren un plaer deliciós per al nostre olfacte; el Retaule de Sant Miquel de Cruïlles (1416) ha inspirat un te vigoritzant a partir de te de roca, gingebre, llavors de coriandre i menta; la canyella, la camamilla, l’anís verd i la flor de taronger conformen un te que proporciona escalf a partir d’un Naixement de l’Escola Catalana (c. 1500-1550); la Platja de l’Arrabassada (1873) de Modest Urgell aporta serenor a partir d’ingredients com la fulla d’olivera, pell de llimona, sàlvia, romaní i flor de taronger; Girona (1909) de Santiago Rusiñol és un te digestiu gràcies a ingredients com l’espígol, la passiflora, la tarongina i el blavet; com calia esperar, la citronel·la, el poliol, la tarongina i pètals de gira-sol fan de L’Onyar a Girona (1914) de Mela Muter un te refrescant, i finalment Nit de Lluna a Girona (1917) de Prudenci Bertrana és la infusió perfecta per anar a dormir. L’espígol, la passiflora, la tarongina i el blavet faran que els vostres somnis s’envolin per sobre de Girona.

Els responsables de la iniciativa són L’Infús (https://linfus.cat/), una empresa lleidatana que crea i produeix tes a partir del coneixement en àmbits com la naturopatia i la mescla de tes, i de la seva especialització com a sommeliers de tes. Anteriorment han col·laborat amb altres institucions culturals, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Catalunya La Pedrera i el Museu Carmen Thyssen d’Andorra. Els tes del md’A es presenten en dos formats, petit i gran, i es venen a un preu de 5 i 7 euros respectivament. Ja sabeu què regalareu per Nadal?

www.museuart.cat