Les comarques gironines tenen unes òptimes condicions per la pràctica de la pesca esportiva. Al territori la gran diversitat i varietat de rius, pantans, llacs i, sobretot, platges i roquers permeten pescar un extens nombre d’espècies diferents de peixos emprant variades tècniques de pesca. Som uns privilegiats els pescadors gironins. Hem de prendre conciència d’aquest privilegi i posar-ho en valor. Fins i tot comptem amb una de les zones de pesca sense mort d’Europa per la pesca de la truita, al final d’aquest article us diré on és. Tot i aquestes favorables condicions naturals -som l’enveja de molts pescadors foranis- a Girona només s’expedeixen unes 7.000 llicències de pesca per any. Oficialment, només un 1% de la població practica la pesca esportiva. Una proporció baixíssima comparada amb el 10% dels països europeus del nostre entorn. La imatge de l’aficionat a la pesca gironí és la d’un home entre 35 i 45 anys que practica la pesca sobretot en el mar i des de costa uns 30 dies a l’any en companyia d’amics o família. Es troben a faltar joves i dones que s’incorporin a l’afició. I societats o clubs de pesca que realitzin activitats de formació o protecció i millora dels ecosistemes. Realitza una despesa aproximada de 30 € per dia de pesca en restaurants, desplaçaments i compra de material i esquers en comerços especialitzats. El pescador recreatiu està fermament compromès amb la protecció de la natura i, especialment els ecosistemes aquàtics. Valora més l’entorn i la dificultat tècnica en les captures que no pas el nombre de peixos pescats. Practica una pesca responsable amb materials no lesius conservant només aquelles captures destinades al seu autoconsum. Maluradament, és un colectiu atomitzat, poc o gens representat institucionalment per la manca de societats locals fortes i emprenedores o una federació potent i ben avalada per un ampli nombre d’aficionats.

Tenim bones platges i roquers, excel·lents riu, llacs i embassaments amb gran varietat de peixos. I pocs pescadors que gaudeixen d’aquest bé natural. Per què? Manca d’inversió institucional i deixadesa d’una part important del col·lectiu. La pesca recreativa és un hobby aparentment sense afectació. Res Nullius. Ara bé, estudis contrastats posen en valor l’importància de la seva repercusió econòmica, social i mediambiental. A Girona l’explotació turística de la pesca esportiva aportaria valor afegit i beneficis a tota la societat. Gran part d’aquests beneficis arribarien a petites poblacions amb un interessant impacte socioeconòmic. També crearia llocs de treball especialitzats com comerços de pesca, guies, gestors fluvials o cases de turisme rural orientades als pescadors. Al Pallars ho estan fent molt bé en aquest sentit. Cuiden els rius, han creat una piscifactoria de truites autòctones, tríptics informatius, servei de guies de pesca i una escola per a joves. I els està funcionant a ple rendiment. Alguns hotels s’omplen només amb els pescadors i familiars dels mateixos.

Cal una inversió decidida, activa i efectiva per part de l’administració amb l’objectiu de situar Girona com a destí de pesca. I donar-lo a conèixer. Crear un grup de treball per empendre accions concretes orientades a facilitar l’accés a la pesca al màxim de pescadors esportius. Alguns exemples: permetre pescar dins alguns ports i habilitar aquí pesqueres especials per a joves i jubilats. Construir llocs de pesca segurs a les esculleres. Crear una zona de pesca controlada al cap de Creus amb pesqueres autoritzades i dret de pas als pescadors esportius. Crear una piscifactoria de truita autòctona a l’Alt Ter per assegurar la supervivència de la truita autòctona. Instaurar a Sant Pere Pescador i l’Estartit davant la platja un tram (potser només una milla) on no puguin calar els professionals i es permeti la reproducció de peixos tan preuats com la dorada, el llobarro o la mabra. Fundar una escola de pesca activa a escala provincial. I, sobretot, una web de la pesca esportiva a Girona amb informació real de zones de pesca, normativa, botigues especialitzades, allotjaments, restaurants, guies de pesca, etc. Aquesta web ha d’informar als turistes què, com i on poden gaudir de la pesca a la província.

Al riu Ter entre Anglès i el Pasteral hi ha un dels millors trams d’Europa per la pesca sense mort de la truita de riu. Centenars de pescadors de tot el món es desplacen per pescar en aquesta zona de pesca controlada. Omplen hostals i restaurants. Pregunteu a la gent d’Anglès i la Cellera si estan satisfets amb el turisme de pesca. I tindreu un coneixement vàlid i efectiu del valor de la pesca esportiva.