La temporada de caça menor a les comarques gironines ja es troba en marxa des de fa uns dies i, segons els casos,acabarà entre els mesos de gener i febrer de l’any vinent, tal com marca el calendari marcat per la Generalitat. El 13 d’octubre passat es va donar el tret de sortida a la temporada 2019-2020 de caça menor en general amb previsions singulars per a determinades espècies.

Així, segons consta en l’ordre de vedes de Catalunya a través de la resolució ARP/831/2019 de 3 d’abril es fixen les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2019-2020 en tot el territori de Catalu­nya.

Segons inclou aquest calendari la perdiu roja es pot caçar entre el 13 d’octubre i el 5 de gener de l’any vinent. La perdiu xerra de muntanya entre el 13 d’octubre passat i el 22 de desembre de 2019 mentre que la fotja i la guineu es poden caçar entre el 13 d’octubre i el 23 de febrer de 2020 i el 29 de març de 2020. Dins de l’apartat de caça menor també es pot actuar en el tord comú i ala-roig del 13 d’octubre fins al 9 de febrer de 2020 i en la griva del 13 d’octubre al 31 de gener de l’any vinent.

I segons consta de manera textual i clara en la ressolució, en terrenys cinegètics d’aprofitament comú la caça està limitada als diumenges i festius no locals i en el cas de la falconeria també dijous i dissabtes. No està permesa la caça de perdiu xerra de muntanya.

Règims especials

En les reserves nacionals de caça, reserves de caça i zones de caça controlada, el període hàbil de caça és el que indiquin els diferents plans tècnics de gestió cinegètica anuals.

En terrenys cinegètics de règim especial els dies hàbils resten ­limitats a un màxim de tres dies i festius no locals, excepte per la perdiu xerra de muntanya que serà exclusivament un dia a la ­setmana fixat en el pla i per la guineu que serà tots els dies de la setmana. Els dies hàbils quedaran fixats en el pla tècnic de gestió cinegètica corresponent, excepte en el cas de la cacera d’aus aquàtiques.

Pel que fa als límits s’ha limitat les captures per a determinades espècies. Així, de la perdiu xerra de muntanya es poden capturar dos exemplars per caçador i dia mentre que en el cas de la tórtora arriba fins a 8 exemplars per caçador i dia i la guatlla, la que més, amb 20 exemplars també per dia i caçador. En els terrenys cinegètics d’aprofitament comú la llebre, la perdiu roja i la becada són de màxim dos exemplars del conjunt de les tres espècies per caçador i dia mentre que està prohibida la caça de la perdiu xerra en els terrenys cinegètics d’aprofitament comú.

I pel que fa a la mitja veda en el cas de les comarques gironines aquesta ja va acabar l’11 de setembre passat. Ara ha començat la caça major en la seva nova temporada. Per exemple, pel que fa al porc senglar, mufló i daina es pot caçar entre l’1 de setembre passat i fins al 29 de març. En el cas de la cabra salvatge només es permet la caça per acostament fins al 6 de gener vinent en ambdós sexes i fins el 31 de maig de 2020 exclusivament per a mascles, segons consta textualment en la normativa. En terrenys cinegètics d’aprofitament comú més grans de 200 ha, per a les batudes de porc senglar, mufló i daina els dies hàbils són diumenges i festius.

Es prohibeix la caça major en terrenys cinegètics d’aprofitament comú més grans de 25 ha i menors de 200 ha limítrofs a terrenys cinegètics de règim especial, a excepció de les batudes del porc senglar, mufló i daina que duguin a terme els titulars de les APC o persones per ells autoritzades limítrofes a aquests terrenys que les podran realitzar tots els dies de la setmana.

I cal tenir en compte que les persones que intervinguin en les batudes de caça major han de dur una peça de roba de colors d’alta visibilitat que cobreixi el tors, dins la gamma del groc al vermell. El/la caçador/a haurà de descarregar l’arma d’acord amb el que disposa la legislació vigent i, en tot cas, quan per qualsevol circumstància s’aproximi o se li aproximin altres persones, abandoni la parada, finalitzi la cacera o sigui requerit/da per agents de l’autoritat, segons consta amb aquestes paraules en els paràmetres de la seguretat en la cacera.