Quan és la Setmana Santa 2020?

Consulta les dates i el calendari

17-01-2020Meneame
La Dansa de la Mort, a Verges
La Dansa de la Mort, a Verges

Les dates de la Setmana Santa solen ser una de les més buscades en el primer trimestre de l'any, ja que, més enllà de la litúrgia religiosa, condicionen el calendari escolar i les vacances de milers de persones.

Aquest any 2020, la Setmana Santa cau entre el 4 i el 13 d'abril. Les dates de la Setmana Santa es determinen a partir del calendari lunar. El diumenge posterior a la primera lluna plena després de l'inici de la primavera a l'hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (també anomenat de Glòria o de Resurrecció), que pot caure entre el 22 de març i el 25 d'abril. A partir d'aquí es distribueixen la resta de dates, que l'any 2020 queden de la següent manera:

Diumenge de Rams: 5 d'abril
Dilluns Sant: 6 d'abril
Dimarts Sant: 7 d'abril
Dimecres Sant: 8 d'abril
Dijous Sant: 9 d'abril
Divendres Sant: 10 d'abril
Dissabte Sant: 11 d'abril
Diumenge de Resurrecció: 12 abril
Dilluns de Pasqua: 13 d'abril


Partint del Diumenge de Pasqua també es fixen els dies de Quaresma i, en conseqüència, del Carnestoltes. La Quaresma, que consta de 40 dies, comença el Dimecres de Cendra -que aquest any és el 26 de febrer- i acaba el Dijous Sant -9 d'abril- (els diumenges no s'hi inclouen). Per tant, el dissabte de Carnaval és el 22 de febrer.

L'any 2015, el Papa Francesc va llançar la proposta d'establir una data fixa (a mitjans d'abril) per a la Pasqua amb l'objectiu de deixar dependre de conjuncions astrals. La intenció del pontífex era unificar la data catòlica amb la dels ortodoxos. La proposta, de moment, no ha reixit.