Les comarques gironines viuran durant les properes setmanes la festa més eixelebrada i desenfadada de l'any. Tot i que aquest cap de setmana es concentren la majoria de les desfilades i d'actes, hi ha municipis que ho celebraran més tard, mentre que d'altres allargaran les celebracions amb motiu de l'enterrament de la sardina, que clou la disbauxa i dona pas a la rigidesa pròpia de la Quaresma.

El Dijous Gras és un dia molt celebrat, i en molts municipis suposa el tret de sortida de les activitats carnavalesques. És tradició menjar truita i una botifarra d'ou, fet pel qual el dia és conegut com el «dia de la truita». Originalment aquesta jornada tenia l'objectiu d'omplir les taules d'aliments greixosos i consistents, com a advertència del període d'abstinència i de dejuni que esperava a les famílies un cop esgotat el Carnaval, una festa que ja se celebrava a l'antiga Roma.

Menjars populars, espectacles infantils, desfilades escolars... Són múltiples les maneres de celebrar aquesta festa, que reclama un aparellament necessari entre la disfressa i la xerinola.

Les rues i desfilades són l'element més vistós i impactant del Carnaval, on centenars de colles lluiran disfresses, maquillatge i, en alguns casos, s'acompanyaran de carrosses per tal de ser els més aplaudits i gaudir del «per Carnaval, tot s'hi val». Desenes de reis i reines Carnestoltes, tant grans com petits, seran els guies de les rues, acompanyats de la seva colla. Prèviament, però, hauran fet visites de cortesia pels seus municipis.

Aquests seran, d'altra banda, els encarregats de cloure el sarau propi de Carnaval, acusats de portar el desordre. Així, algunes poblacions representen la fi de la temporada de gresca amb l'enterrament de la sardina.

L'Escala torna als orígens

Aquest serà un any molt especial per al municipi, ja que la rua tornarà a trepitjar la mar. El traçat tradicional, que l'any passat ja es va recuperar parcialment, tornarà als seus orígens. Així, les 18 colles apuntades de carrosses i comparses sortiran diumenge des de l'avinguda Girona i recorreran l'avinguda Ave Maria, el passeig Lluís Albert i el Port d'en Perris passant per la Punta, la Platja i el carrer Enric Serra. El final del recorregut serà a la plaça de les Escoles.

La festa començarà dissabte i s'allargarà fins dilluns. La programació està molt enfocada en el públic infantil i familiar, ja que una cercavila infantil s'encarregarà d'encetar els actes, i un cop acabada donarà pas a una xocolatada al pati de l'Escola Empúries.

La festa del Ranxo a Vidreres

Tradicionalment els vidrerencs han anomenat el Carnaval «la Festa del Ranxo». L'origen de la referència és incerta, però es conserven documents de fa més d'un segle en els quals ja s'hi feia referència.

Durant els dies que dura la festivitat, que arrencarà demà, el municipi organitzarà diverses activitats, d'entre les quals destaca la Cercavila amb carrosses i comparses que tindrà lloc el proper dimars i que premiarà a totes les colles que hi participin. Un altre dels actes més destacats i que dona nom a la festa és la «Tradicional recollida del Ranxo», que consisteix en recórrer totes les cases del municipi amb l'acompanyament de tambors i música per tal de recol·lectar tot tipus d'ingredients d'escudella.

Rauxa a Castelló d'Empúries

El Carnaval de Castelló no arribarà fins divendres vinent, quan la primera de les diverses desfilades nocturnes de carrosses i comparses s'encarregarà d'animar els carrers amb la fressa de Tramuntakada. La festa s'allargarà fins a quarts de 4 de la matinada, amb el ball que tindrà lloc a l'envelat de la plaça de les Palmeres del Club Nàutic i que acollirà diversos grups (Jukebox, Tremendos i Pinxa Disco). Dissabte tindrà lloc la desfilada infantil de disfresses, que seguidament s'acompanyarà amb animació a càrrec de la companyia Xiula i d'una xocolatada popular. D'altra banda la segona desfilada nocturna recorrerà els carrers, i posteriorment hi haurà ball de festa amb Wasa Corporation, Orquestra Mitjanit i Radio Cassete Night. Diumenge es farà la desfilada diürna de carrosses, que encapçalarà la Banda de percussió dels Senyors del Foc. A la tarda, la Sala Polivalent acollirà el lliurament de premis a les carrosses i comparses guanyadores, i seguidament hi haurà un espectacle de música disco per a totes les edats.

Un cap de setmana esperat

El Carnaval és una festa molt esperada pels restauradors i d'altres empresaris d'oci nocturn d'arreu de Catalunya. El cap de setmana llarg permetrà, segons FECASARM (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals), que aquests incrementin la seva facturació en un 30% respecte un cap de setmana normal, en una època marcada per la temporada baixa i que se sol recuperar amb l'arribada de la Setmana Santa.

En paraules de David López, president de la FECASARM, «la celebració de Carnestoltes és una data marcada en groc al calendari de restauradors i empresaris d'oci nocturn ja que, igual que les revetlles de Cap d'any o Sant Joan, Carnestoltes és una data en la qual tradicionalment un percentatge molt alt de gent surt a sopar fora i de festa, molta d'aquesta en grup, essent la despesa per persona substancialment superior a la que es realitza un cap de setmana normal. Al mateix temps, l'ampliació horària també ens permetrà fer una mica més de calaix, el que s'agraeix enormement en aquestes dates després d'uns mesos de gener i febrer molt baixos en facturació».