La FACE (Federació d´Associacions de Celíacs d´Espanya) ha elaborat una llista d´aliments que SÍ es poden conumir amb garanties i dels que NO es poden consumir.Aliments lliures de gluten.

Aliments que per naturalesa no contenen gluten.

* Llet i derivats: formatges, formatges d'untar sense sabors, mató, nata, iogurts naturals, quallada.

* Tot tipus de carns i vísceres fresques, congelades i en conserva al natural.

* Embotits: cecina, pernil serrà i pernil cuit de qualitat extra.

* Peixos frescos i congelats sense arrebossar, marisc fresc i peix i marisc en conserva al natural o en oli.

* Ous.

* Verdures, hortalisses i tubercles.

* Fruites.

* Arròs, blat de moro, tapioca, així com els seus derivats.

* Llegums.

* Sucre i mel.

* Olis i mantegues.

* Cafè en gra o mòlt, infusions i refrescs de taronja, llimona i cola.

* Vins i begudes escumoses.

* Fruits secs crus.

* Sal, vinagre de vi, espècies en branca, en gra i totes les naturals.

Aliments que poden contenir gluten. Aquells que per naturalesa no contenen gluten, però poden arribar a incorporar-lo pel procés tecnològic o per contaminació creuada.

* Embotits: choped, mortadel·la, xoriço, botifarra, salsitxes, etc.

* Patés.

* Formatges fosos, d'untar de sabors, especials per a pizzes.

* Conserves de carn, mandonguilles, hamburgueses.

* Conserves de peix amb salsa, amb tomàquet fregit.

* Salses, condiments i colorants alimentaris.

* Succedanis de cafè, xocolata i cacau i altres begudes de màquina.

* Fruits secs torrats o fregits amb farina i sal.

* Caramels i llaminadures.

* Alguns tipus de gelats.

* Succedanis de xocolata.

Aliments que contenen gluten. Es tracta de productes elaborats a partir dels cereals prohibits per als celíacs.

* Pa, farina de blat, ordi, sègol.

* Pastes, pastissos i pastissos.

* Galetes, pa de pessic i productes de rebosteria.

* Pasta alimentària: fideus, macarrons, tallarines ...

* Figues seques.

* Begudes destil·lades o fermentades a partir de cereals: cervesa, aigua d'ordi.

* Productes manufacturats en què entri en la seva composició qualsevol de les farines ja esmentades i en qualsevol de les seves formes: midons, fècules, sèmoles, proteïnes.

* Hòsties de la comunió.

Medicaments

Els productes farmacèutics poden contenir gluten, farines, midons o altres derivats per a la preparació dels seus excipients. Amb data 12 de Juliol de 1989, de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris (BOE núm. 179) hi ha una Resolució per la qual es donen normes per a la declaració obligatòria de gluten present com a excipient, en el material de condicionament de les especialitats farmacèutiques:

* Les especialitats farmacèutiques d'ús humà en què figuri com a excipient gluten, farines, midons o altres derivats dels anteriors, que procedeixin de blat, triticale, civada, ordi o sègol, hauran d'indicar en el seu material de condicionament i en l'epígraf referent a la seva composició la seva presència quantitativament.

* Els prospectes de les especialitats afectades hauran d'incloure la següent advertència, a més de les corresponents als principis actius que figurin en la seva composició: «Advertència: Aquest preparat conté (en cada especialitat s'indicarà l'excipient corresponent segons el punt 1r). Els malalts celíacs han de consultar amb el seu metge abans de utilitzar-lo. Aquesta resolució va entrar en vigor l'any 1991, de manera que els medicaments fabricats l'any 1992 ja s'ajusten a aquesta norma i mitjançant la lectura del prospecte pot saber-se amb certesa si conté gluten o no.

L'Agència Espanyola del Medicament, dependent del Ministeri de Sanitat, va publicar una circular (circular 2/2008) amb totes aquelles substàncies que poden utilitzar-se com excipients en els medicaments i que se sap que poden provocar algun tipus d'al·lèrgia o intolerància. És obligatori advertir-ho en els prospectes, etiquetatge i fitxes tècniques dels fàrmacs que continguin alguna d'elles.La circular actualitza el llistat de excipients que poden provocar alguna acció o efecte que constitueixi un risc en determinades circumstàncies o per a poblacions concretes.

Per a cada un d'aquests compostos, el text estableix la informació que s'ha d'incloure en el prospecte i en la fitxa tècnica del medicament per tal d'assegurar la seva correcta administració i ús.

La circular fixa tant la informació dirigida als professionals sanitaris com aquella que ha d'arribar al pacient o usuari, adaptant la seva redacció als respectius destinataris.

La llista defineix i estableix, per a cada excipient, tant el llindar o quantitat de substància a partir del qual pot mostrar un efecte advers com la via d'administració per la qual es pot produir aquest efecte. La publicació indica que, en els medicaments ha de quedar especificada la presència de midó de diferents cereals o gluten, que generen intolerància als celíacs, el llindar d'aquesta substància queda fixat en 20 ppm Parts per milió).