Especial Informatiu Celiaquia
diaridegirona.cat >Celiaquia>

Un 2,3% de les famílies ateses per la Creu Roja presenta intoleràncies alimentàries, la majoria celiaquies

Un 2,3% de les famílies ateses per la Creu Roja presenta intoleràncies alimentàries, la majoria celiaquies

20-05-2016TuentiMeneame

BARCELONA | ACN Un 2,3% de les famílies que atén la Creu Roja en projectes de lluita contra la pobresa tenen intoleràncies alimentàries, majoritàriament per celiaquia. Un 5,7%, a banda, té diferents tipus d'al·lèrgies. La xifra supera amb escreix la mitjana general, de l'1% a la població europea, segons dades que aporta la mateixa entitat. Davant d'aquesta situació, la Creu Roja, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i l'assessorament de l?Associació de Celíacs de Catalunya, ha iniciat un projecte d'alimentació adreçat a 53 famílies de celíacs i amb d'altres intoleràncies alimentàries en situació de vulnerabilitat.

L'objectiu és garantir que els infants d'aquestes llars, celíacs o amb d'altres intoleràncies alimentàries, puguin seguir la dieta alimentària que necessiten, 'que sovint comporta un esforç econòmic que no poden assumir', segons indica l'entitat.El projecte consisteix en ajudes alimentàries mensuals per reduir el risc que implica per a la salut de l'afectat no seguir una dieta adequada. Aquest projecte es complementa amb l'entrega de targetes que permeten a les famílies comprar en comerços habituals, per a assegurar-los l'accés a aliments frescos.El projecte es va iniciar de forma pionera a la demarcació de Barcelona durant el darrer trimestre del 2015 i consta d'ajuts per als infants amb intolerància al gluten i a la lactosa.


Els lots d'aliments han estat confeccionats per dietistes-nutricionistes de la Creu Roja assessorades per l'Associació de Celíacs de Catalunya. Aquests aliments cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries del casos de celiaquia, el 12% dels casos de intolerància a la lactosa i el 8% dels casos d'al·lèrgies a l'ou i la llet. Des de Creu Roja es destaca que la celiaquia és molt més freqüent que les altres afectacions i que la repercussió que té sobre l?increment del preu de la compra d'aliments és més acusada que en la resta de casos.