Especial Informatiu Celiaquia
diaridegirona.cat >Celiaquia>

Ser celíac i no saber-ho pot causar depressió, infertilitat o diabetis

Ser celíac i no saber-ho pot causar depressió, infertilitat o diabetis

La federació de celíacs d'Espanya destaca la importància del diagnòstic a temps per iniciar una rigorosa dieta sense gluten

29-05-2017TuentiMeneame

EFE | MADRID Ser celíac i no saber-ho comporta una sèrie de riscos en ocasions greus ja que pot causar depressió, infertilitat o diabetis, i aquest risc el corren moltes persones si tenim en compte que el 85% està sense diagnosticar.

Davant d´això, amb motiu del Dia Nacional del Celíac, que se celebra avui, la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE) alerta sobre els riscos de l´infradiagnòstic i la importància d'un diagnòstic a temps perquè el pacient iniciï com més aviat l'únic tractament possible: una estricta dieta sense gluten per a tota la vida.

Si no és així, pot tenir vòmits, fatiga crònica, dermatitis herpetiforme, falta de gana, apatia o retard en el creixement, però hi ha altres patologies molt més greus i desconegudes com la depressió, la diabetis, la infertilitat, l´avortament o el limfoma.

No obstant això, hi ha persones celíaques que no presenten cap d'aquests símptomes i és el mateix el mal que el gluten causa en el seu organisme.

El diagnòstic es realitza mitjançant un examen clínic acurat i una analítica de sang, que ha d'incloure els marcadors serològics de malaltia celíaca, i per confirmar-ho es realitza una biòpsia intestinal sense retirar el gluten de la dieta.
Aquesta prova consisteix en l'extracció d'una mostra de teixit de l'intestí prim superior per veure si està o no malmès.

La situació del diagnòstic de la malaltia en edat pediàtrica ha millorat en els últims anys, però no passa el mateix amb els adults, ja que es manifesta amb símptomes més inespecífics i hi ha una tendència que es confonguin amb altres patologies.
Això fa que molts pacients es passin anys donant voltes d'una consulta a una altra sense ser diagnosticats, per aquest motiu la federació de celíacs incideixi en la importància de renovar el protocol de diagnòstic precoç de fa nou anys i que s'inclogui un protocol de seguiment perquè gairebé la meitat dels afectats no realitzen bé la dieta.

I si tenen aquesta intolerància permanent al gluten -el nom genèric de les proteïnes tòxiques del blat, també presents en altres cereals, com l'ordi, sègol i avena- es produeix en el seu organisme una lesió inflamatòria crònica de la mucosa de l'intestí prim.

Aquesta lesió intestinal pot causar una absorció inadequada dels nutrients de la dieta (proteïnes, greixos, hidrats de carboni, sals minerals i vitamines).

L'edat d'inici dels símptomes, en el cas dels nens, segons el pediatre i professor de la Universitat d'Alcalá d'Henares José Ángel Gómez Carrasco, tendeix a retardar-se, en part a causa de la recomanació de perllongar la lactància materna i també perquè s'aconsella retardar la introducció del gluten en l'alimentació infantil.

 Es recomana als pares anar al pediatre, segons Gómez, «en casos amb retard del creixement o si es donen símptomes digestius clàssics, com vòmits freqüents, diarrea perllongada, restrenyiment, distensió abdominal, dolors abdominals no explicats, a més d'atròfia muscular, inapetència persistent i caràcter anormalment irritable».

En cas que hi hagi un familiar de primer grau diagnosticat, en casos d'anèmia ferropènica (per deficiència de ferro) de causa no explicada o amb mala resposta al tractament i en el cas de determinades malalties o fenòmens d'autoimmunitat (tiroïditis, diabetis tipus I, dermatitis herpetiforme) també s'aconsella la consulta d'un metge-pediatre.

Altres motius per a acudir són si es detecten anomalies en l'esmalt dentari, retard puberal o nens amb deficiència selectiva d'immunoglobulina A. En els nens amb síndrome de Down, Turner o Williams és aconsellable fer les proves perquè tots ells tenen especial susceptibilitat a patir aquesta malaltia.