Especial Informatiu Celiaquia

La moda de la dieta sense gluten posa en perill els intolerants

L'oferta gastronòmica apta per celíacs no supera el 3% tot i l'auge dels establiments «gluten free»

10-10-2017Meneame

RAQUEL GIRONÈS/ACN | GIRONA En dos anys, les queixes de celíacs o sensibles al gluten que s'han intoxicat en locals i restaurants ha crescut un 600% segons l'associació Celíacs de Catalunya. És conseqüència de la moda de les dietes sense gluten i de l'aplicació del reglament europeu que obliga a declarar els al·lèrgens dels aliments.

La presidenta de l'associació, Olga Cuesta, apunta que els restauradors només indiquen si el producte en origen, la matèria primera, conte gluten però no té en compte la possibilitat que es produeixi «contaminació encreuada» amb traces d'altres aliments que hagin entrat en contacte durant la manipulació i el procés de cuina.

Per Cuesta, els restauradors volen poder penjar el cartell de «sense gluten» i les dades ho demostren ja que en dos anys, els establiments amb aquesta etiqueta han crescut un 30%, però tot i això, els plats que ofereixen no són «aptes per a celíacs» a causa d'aquesta contaminació. Segons l'associació, que ofereix de manera gratuïta els certificats a aquests locals, només un 3% de l'oferta gastronòmica de Catalunya és segura per als intolerants al gluten, un percentatge que s'ha anat mantenint els ­darrers anys.

Des de Celíacs de Catalunya es xifra en un 40% els celíacs o sensibles al gluten que transgredeixen la seva dieta i un 70% ho fa de manera involuntària ingerint productes suposadament aptes per a la seva alimentació però que finalment contenen més quantitat de gluten de la que el seu cosa pot assimilar.

Per aquest motiu, l'associació comença la campanya #lestracescompten amb l'objectiu de conscienciar la població en general, de la importància de seguir estrictament una dieta si és necessari.

En aquest sentit, per Cuesta la «moda» de les dietes sense gluten els ha perjudicat perquè «ha banalitzat» el problema digestiu que pateixen. Creu que aquesta tendència fa que no es compleixin els requisits de seguretat perquè les persones no intolerants no tenen conseqüències si ingereixen petites quantitats de gluten.

En la mateixa línia es mostra Judit Ezquioga, intolerant al gluten i propietaria de l´establiment Bye Bye Blat de Girona. «La moda de les dietes sense gluten ens està fent més mal que bé, perquè els restaurants no fan bé les coses. Abans de tirar-se al carro a fer plats per a celíacs, els establiments haurien de comptar amb una formació sobre com s´han de manipular aquests productes», apunta Ezquioga.

Des de Bye Bye Blat donen formació gratuita a tots aquells restaurants als quals serveixen productes. «No servim aliments a restaurants aleatoriament, sinó que duem a terme, a més, una formació als seus treballadors perquè sapiguen manipular els aliments», destaca la propietaria de l´establiment gironí.

L'auge d'aquesta moda es demostra, segons la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (Codinucat), Nancy Babio, en el creixement d'un 28% dels productes «sense gluten». Babio, però, recorda que el gluten no és perjudicial per a les persones que no pateixen celiaquia i que consumir aquests productes sense gluten implica seguir una dieta alta en processats i per tant, alta en sucres, sals i greixos saturats. Per aquest motiu, desmenteix que les dietes sense gluten siguin més «saludables» tal com es creu en alguns àmbits. Per això, Babio defensa la tasca dels dietistes i nutricionistes a l'hora de recomanar una dieta restrictiva.

Cal destacar, finalment, que a Catalunya la celiaquia afecta 1 de cada 204 persones.