Una petita i mitjana empresa té més possibilitats de rebre un ciberatac que de patir un robatori. Així de contundent es presenta el panorama avui en dia pel que fa a la seguretat. Moltes empreses estan desemparades i sense protecció davant una amenaça real i que cada vegada tendeix a incrementar-se. No hi ha empresa que no estigui exposada i sigui vulnerable. No obstant algunes companyies treballen amb sistemes de protecció com els que proveeix Hiscox amb més de 15 anys d'experiència oferint assegurances de ciber als Estats Units i a tot el món. Hiscox té un gran coneixement sobre els riscos i ens recorda la probabilitat de patir un incident cibernètic és més gran que la d'un dels sinistres més habituals.

Les xifres ho demostren i parlen per si mateixes. Per exemple, aquesta firma va fer un estudi al Regne Unit en el qual van prendre part un miler de petites i mitjanes empreses britàniques. El resultat va ser que entre les que reportaven haver patit algun tipus d'incident durant els dar­rers 12 mesos, el 23 per cent afirmava que aquest havia estat de caràcter cibernètic. Aquest tipus d'incidents passen a ocupar el primer lloc en el rànquing de riscos potencials als quals es pot enfrontar una pime, seguit dels danys materials per aigua (12%), danys derivats dels efectes de les tempestes (6%), robatoris (3%), danys provocats per un treballador (3%) i foc (2%). Això reflecteix clarament la mangnitud del perill del que estem parlant.

Des de Hiscox ho tenen molt clar. Sigui quina sigui la dimensió de l'empresa, qualsevol està exposada a un ciberatac. A més, els incidents cibernètics evolucionen amb molta rapidesa, més que les estratègies que es puguin adoptar des de les empreses i, per aquest motiu, sistemes de protecció i defensa han d'evolucionar contínuament. L'escletxa és més grans en les petites i mitjanes empreses.

Segons dades de Hiscox Cyber Readiness Report 2019, el 86% de les empreses espanyoles triga més d'una hora a saber que ha estat víctima d'un ciberatac. Una vegada detectat l'incident, a la meitat (49%) els porta més de 5 hores detenir-lo, i 1 de cada 3 (34%) supera les 8 hores per tornar a desenvolupar la seva activitat amb normalitat. Conclosa la gestió d'aquest, el 26% no pren cap mesura després de l'atac. Una realitat cada dia més complicada per a les nostres empreses, que veuen com els riscos cibernètics evolucionen a major velocitat que la seva capacitat per gestionar aquest tipus d'incidents. La bona notícia és que aquest mateix informe afirma que el 67% de les entitats espanyoles analitzades preveu augmentar el seu pressupost en ciberseguretat en els pròxims 12 mesos, 6 punts més que el 2018 (61%). Entre els països que formen part de l'estudi, només als EUA (72%) i Gran Bretanya (70%) s'espera un creixement major.

Hiscox no està al marge de la necessitat de disposar d'eines de conscienciació. Per això ha creat l'anomenada calculadora de ciberriscos. Segons l'empresa, «hem creat aquesta eina per conscienciar sobre el possible impacte econòmic d'un ciberatac. Comprendre el valor de les dades permet a les empreses prendre decisions amb més informació sobre com gestionar el risc mitigant l'impacte i el cost. Ja sigui reduint-lo, transferint-lo o retenint-lo». La calculadora facilita un valor aproximat de les dades de l'empresa i s'ha dissenyat amb finalitats de conscienciació. «No pretén i no s'ha d'interpretar com una opinió professional i no has de basar les teves decisions empresarials en ella», indiquen des de la companyia.

L'eina ha estat desenvolupada per experts i actuaris en matèria de ciberseguretat i calibrat amb dades sobre reclamacions de la indústria. Si les empreses utilitzen aquesta calculadora de ­ciberiscos, podran saber amb ­exactitud en quin grau estan exposades al risc de patir un ciberatac. A més, totes aquelles empreses que tinguin una pòlissa ciber amb Hiscox tindran accés a Hiscox Cyber ??Clear Academy. Una plataforma en línia perquè els empleats puguin adquirir nocions bàsiques en ciberseguretat i actualitzar els seus coneixements de forma contínua. «L'empleat és el més feble de l'empresa. Formar els nostres empleats i la conscienciació és la base de la prevenció», apunten des de Hiscox.