És un fet que les amenaces afecten cada cop més empreses i que hi ha grups cibercriminals que utilitzen eines cada cop més complexes, en el sentit que creen més impacte, a l’hora d’atacar-les. Les petites i mitjanes empreses són actualment les menys protegides, ja sigui per desconeixement tant de les amenaces com de les solucions, ja perquè tenen pocs recursos i pressupost per destinar-hi. Això fa que les solucions de què disposen no estiguin prou actualitzades i que els seus mecanismes de recuperació siguin insuficients. És per tot això que els ciberdelinqüents les tenen en el punt de mira i les ataquen per diferents vies: a través del correu electrònic et redirigeixen a una pàgina maliciosa, et descarreguen directament malware o de vegades es queden latents i van robant identitats de l’empresa fins que aconsegueixen les claus de l’administrador del sistema i llavors llancen l’atac, fan còpia de tot i deixen el sistema inoperatiu, i a partir d’aquí demanen un rescat. «Han arribat a demanar rescats de 600.000 dòlars i fins i tot, recentment, un de 5 milions de dòlars, per la recuperació de sistemes», afirma Ricardo Maté.

Els cibercriminals fan atacs cada cop més dirigits buscant un major impacte en el negoci que els permeti demanar rescats més elevats. «Davant d’un atac així, si no es disposa de sistemes de recuperació, t’enfonsen el negoci; un bufet d’advocats pot perdre tot l’històric de clients, una altra empresa pot perdre tota la facturació, i tant un com l’altre s’enfonsen irremeiablement».

Com ajuda Sophos les empreses a protegir-se?

Sophos ofereix solucions d’extrem a extrem: protegeix des del punt de treball i els servidors fins a l’individu. I són solucions de nova generació que, a diferència dels antivirus corrents, garanteixen la detenció de les tècniques desconegudes dels ciberatacants. Maté assegura que «els antivirus senzills només protegeixen de les tècniques conegudes i ara mateix només un 10% dels atacs les usen; la gran majoria són desconegudes».

Els dispositius mòbils són punts molt importants d’entrada de malware que pot afectar l’empresa. Sophos els protegeix. I també el perímetre, és a dir, a xarxa d’àrea local. I finalment, tenint present que per moltes solucions que s’apliquin, pot passar que un empleat de l’empresa cometi un error que permeti l’accés als atacants, Sophos ofereix formació i conscienciació a nivell de l’individu.

El producte estrella de Sophos és Intercept X, que protegeix el punt de treball i els servidors. Maté afirma que és considerat el millor producte en ciberseguretat.

Sophos cobreix tot l’espectre de seguretat que necessita l’empresa i és molt senzill de desplegar. Totes les solucions es gestionen des d’una sola consola unificada i ubicada al núvol, de manera que no cal instal·lar ni administrar infraestructura de cap tipus a l’oficina. A més, «les solucions estan interconnectades, es parlen entre si, de manera que poden anticipar-se a possibles atacs i això ens permet actuar de manera predictiva». És el que es coneix com a seguretat sincronitzada, i és una singularitat de Sophos.

Les empreses poden adquirir aquest sistema amb facilitat de pagament i fins i tot amb pagament per ús. Existeixen empreses intermediàries o partners de Sophos, que es cuiden d’actualitzar les solucions, de posar al dia les empreses sobre noves amenaces i noves eines. És el cas de Microgestió.