És cert que beure cada dia en dejuni suc de llimona pot ajudar a perdre pes?

Desconec si aquest mite alimentari ha pogut sorgir pel fet que algunes marques han incorporat el suc de llimona com a component dins la formulació de detergents rentavaixelles, per a incrementar el seu efecte emulsionant de grasses.

Si es considera quina acció pot fer el suc de llimona (o dels cítrics en general) en dejú sobre la motilitat esofàgica i gàstrica, actualment és encara discutida. Però sí que, en funció de la sensibilitat individual a la ingesta dels àcids que contenen, i amb l´estómac buit, pot provocar certes molèsties digestives: nàusees i distensió abdominal.

I la seva estimulació del buidatge de sals biliars presents a la vesícula biliar (efecte colagog), no té cap sentit buscar-lo després del dejuni nocturn. Els greixos ingerits a l´àpat del sopar del dia anterior ja s´han digerit i absorbit a nivell intestinal al llarg de les hores de descans.

També destacar que aquest efecte sobre la vesícula biliar no té res a veure amb l´ús que poden fer les nostres cèl·lules dels greixos que formen part de la massa grassa corporal (que és la que caldria reduir en cas de sobrepès o obesitat), ni de les que provenen de la nostra dieta. Tot aquest procés metabòlic (determinar quins "combustibles" usen les nostres cèl·lules en cada moment del dia) és derivat del control que fa el sistema nerviós i hormonal, en base a les nostres necessitats al llarg del dia (i que són summament canviants d'un dia al següent). No existeix cap aliment que pugui fer un control al respecte de quan es "cremen greixos acumulats", i per això no s'hauria de parlar mai de "superaliments".