Hola, és cert això que diuen que la fruita s'ha de menjar entre hores i mai de postres perquè fermenta a l'estómac?

Es tracta absolutament d'un mite alimentari.

L’ordre que té la fruita dins l’àpat no influeix gens. Pot ser consumida abans de fer-ho del primer plat, com a ingredient del primer o del segon plats, o bé com a postres. És indistint, perquè dins l’estómac (una mena de sac sense compartiments) tot es tritura i s’acaba barrejant amb els sucs gàstrics durant hores.

En aquesta etapa de la digestió gàstrica, les proteïnes són els únics components dels aliments que són afectats per la digestió química (duta a terme per enzims tipus proteases). Al nostre estómac no té lloc cap fermentació sobre cap component dels aliments.

De fet, l'única fermentació que es produeix al nostre tub digestiu és deguda a l’activitat de la microbiota instal·lada a l’intestí gruixut, que aprofiten els components dels aliments que nosaltres no absorbim intestinalment per a poder sobreviure i multiplicar-se. A part d'aquesta excepció, a l'estómac i a l'intestí només es produeixen successives fragmentacions enzimàtiques de les llargues (o no tant llargues) cadenes dels components dels aliments, per a poder absorbir a nivell intestinal els seus blocs estructurals; els únics d’interès per totes les nostres cèl·lules per a nodrir-se, mantenir-se i dividir-se.

La fruita es pot menjar en qualsevol moment de dia. I millor distribuir-la en diferents àpats o col·lacions (és a dir, no prendre les 3 racions mínimes recomanades en un sol consum diari), de forma sencera i no tant en format de suc o liquat; bàsicament per la sinèrgia que pot fer la seva fibra dietètica amb la resta de nutrients propis (hidrats de carboni simples), o bé de d'altres aliments que formen part d'un àpat o col·lació. És a dir, caldria fer un consum fraccionat al llarg del dia per a poder aprofitar les funcions de la seva fibra en la modulació de la resposta glucèmica (nivells de glucosa en sang) després de consumir els aliments; o bé per ajudar a controlar els nivells de lípids (colesterol i greixos) en sang després de l'àpat.