M'agraden molts les llegums (llenties, cigrons, mongetes, fesols,...) En menjo almenys 5 cops a la setmana -racions de 200 a 250 grams- normalment saltejats amb una mica de verdura i carn. És un excés?

Per la informació facilitada, desconec si les racions indicades són en cuit o en cru.

Si es considera que són racions en cuit, es corresponen a aproximadament uns 80 grams en llegums seques en cru (suposant que solen incrementar de 2 a 2,5 vegades el seu pes quan es couen i s'hidraten, i no en cocció excessiva). Si és així, es tracta d'una ració a considerar correcta per a consumir si es troba en el seu pes saludable, i el tipus d'activitat diària és moderada, o bé sedentària amb exercici físic regular al llarg de la setmana. A considerar que racions de 60-80 grams en cru és el que s'aconsella per a la població adolescent i adulta en les característiques indicades.

Pel que fa a la freqüència de consum, es recomana que com a mínim es consumeixi 2 vegades a la setmana aquest grup d'aliment, segons es pot observar a la piràmide de la Dieta Mediterrània.

Dins els seus beneficis nutricionals, a nivell de macronutrients, hi trobem no només que són una font d'hidrats de carboni complexes amb un índex glucèmic moderat/baix; també són una font de proteïnes d'origen vegetal que sovint solen faltar a la nostra alimentació. I això sense considerar que són una bona font dietètica de fibra, i de certes vitamines i minerals essencials.

Si es combinen amb verdures/hortalisses i amb carn magra, tots ells en quantitat suficient dins recomanacions dietètiques (que les llegums com a ingredient no desplaci el que es consumiria com a ració de verdures/hortalisses, d'uns 150-250 grams), és perfecte per a configurar el menú de diversos dinars i sopars de la setmana. Cal controlar, però, al fer-se saltades, que l'oli utilitzat no sigui excessiu.