M´encanten les amanides, i en solo menjar al mateix dia tant per dinar com per sopar bastant sovint. Porto uns dies que me'n vaig a dormir amb la panxa bastant inflada. Crec que són gasos. Fa poc vaig llegir que menjar amanides per sopar no és recomanable perquè són indigestes i fan retenir líquids. Pot ser això el motiu del que m´està passant últimament? Moltes gràcies.

Pel que indiques, aquests gasos després de sopar s'han començat a observar des de fa relativament poc temps; i no amb anterioritat, quan igualment les amanides formaven part de l'àpat del sopar (a més del dinar). Aquests gasos (observats ara més excessivament) en principi no haurien de tenir un motiu en el consum d'amanida. Molt probablement hauries de buscar la causa a un altre condicionant:

- S'està menjant ara el sopar mastegant molt menys? Es menja més ràpidament? Si no fem aquest treball suficient de trituració a la boca, el deixem per fer al nostre estómac. El nostre estómac no només ha de barrejar els aliments amb els sucs gàstrics i fer la primera digestió proteica dels aliments consumits, també ha de desestructurar aquestes matrius alimentàries, que es troba ara menys triturades. I aquest treball podria retardar el seu buidatge, i tenir més sensació de plenitud a l'estómac durant més temps.

- S'amaneix ara l'amanida amb més oli? o bé fent servir més quantitat de salses greixoses? La presència de greixos (i més quan són relativament excessius), tant els addicionats (oli, salses greixoses) com formant part dels ingredients (fruits de closca, alvocat, etc.), a nivell gàstric, fan alentir el buidatge del contingut de l'estómac cap a l'intestí. I, per tant, de nou, tenim sensació de plenitud gàstrica més estona, i que podria arribar també a ser una mica dolorosa, en funció de la quantitat de greixos consumida.

- durant el sopar (ara més que amb anterioritat), se solen tractar temes del dia a dia que poden ser motiu de discussió, de neguit, d'estrès, etc. Parlar mentre es mastega pot propiciar una mala coordinació entre la deglució i la respiració. Es pot deglutir aire involuntàriament, i no només aliments. Aquest aire deglutit s'emmagatzema durant un temps a l'estómac. Una part s'absorbeix a nivell intestinal i altre pot tornar cap a la boca en forma d'eructes. Però, mentre està a l'estómac, aquest el podem notar com inflat, en funció del volum deglutit.

Cal considerar també que el que hem menjat durant el sopar estarà una mitjana de 2-3 hores a l'estómac (podria ser més si hem consumit molts greixos), esperant que aquest es vagi buidant gradualment passant tot a l'intestí. És dins aquest temps de digestió gàstrica quan solem anar-nos a dormir (a menys que se sopi molt aviat i es vagi a dormir relativament tard). Els aliments sòlids encara no han arribat a l'intestí gruixut, perquè la nostra microbiota intestinal pugui utilitzar allò que no hem absorbit a nivell intestinal i també la fibra soluble. I degut a aquesta utilització que en fan, generar compostos volàtils (gasos varis), que són els causants de les "flatulències" (sempre se'n generen, però notar-les depèn del volum i de la percepció individual).

Les falses creences sobre que les amanides són indigestes i fan retenir líquids versen sobre l'enciam (i similars), i no són més que això: falses creences. Per diversos motius:

- L'enciam, com altres verdures/hortalisses de fulla verda, té el seu contingut en fibra (1,5 g per cada 100 g, gens alt), però és bàsicament fibra insoluble. La fibra insoluble no la pot utilitzar nostra microbiota intestinal com a combustible. I per tant, a partir d'ella, no podran generar gasos (sí ho poden fer a partir de la fibra soluble).

- El contingut en potassi de l'enciam (i similars) és alt. I aquest mineral fa que sigui un aliment amb certa funció diürètica (com la majoria de verdures/hortalisses i fruites) i, per tant, tot al contrari: l'enciam no pot fer una funció de retenció de líquids. Ens farà orinar més.

- El fet que gran part del seu pes sigui aigua (95%) i tingui un contingut elevat de fibra fa que sigui un aliment que sigui molt saciant i amb poques Kcal (16 Kcal/100 g). Ens en podem aprofitar a les amanides.

Per tant, per a disminuir aquesta sensació de panxa inflada, caldria més bé valorar què ha canviat: què fem ara durant el sopar i que no fèiem abans.