Fer un mes d'estiu de vacances fora de casa sempre se'm tradueix a tornar amb uns 4-5 kg de més. He intentat, des de la tornada, controlar molt el que menjo per baixar-los, però em costa molt tant el control alimentari com baixar-los. I si penso que ara ja, amb algun mes, arribem a les festes de Nadal, ¿és prudent ara començar a fer dieta a mans de professionals? O millor que esperi a passades les diades nadalenques?

Se sol culpar als horaris desorganitzats dels períodes de vacances i al fet que per molts és moment de relaxació (amb una baixada de la intensitat de l'activitat diària), juntament amb molts àpats fets fora de casa, com als motius per explicar aquest increment de pes sobtat en pocs dies. Però en realitat no té res de normalitat que es produeixi. I no s'hauria de tolerar que es repeteixi més d'una vegada a l'any (amb les festes de Nadal també, amb només 15 dies de durada).

Totes aquestes fluctuacions de pes tan substancials no es donarien si els hàbits i conductes alimentàries fossin les correctes al llarg de tot l'any. Dit d'altra manera, si se seguís una pauta d'alimentació ben estructurada, en grups i tipus d'aliments consumits al llarg del dia, en les quantitats que toquen (segons necessitats individuals), i s'intentés que els horaris dels àpats no es desviessin molt al llarg de tot l'any, molt possiblement no s'observarien aquests increments de pes. Però dins aquest control alimentari habitual, entra també ser una mica permissibles i poder fer algun àpat considerat "extra", sense que aquest acabi afectant significativament al control del pes. I igualment dins aquestes pautes alimentàries adequades entra conèixer què escollir si es menja fora de casa (quins plats, i com es combinen, perquè l'àpat sigui complet nutricionalment parlant).

Llavors, el consell seria posar-se quant abans en mans d'un/a Dietista-Nutricionista (el professional sanitari capacitat i format per a assessorar des del punt de vista dietètic i nutricional) perquè dissenyi la pauta d'alimentació més adequada davant les necessitats individuals, i pugui portar a terme accions d'educació nutricional a la consulta clínica, per mostrar com s'hauria de "menjar més correctament" davant diferents situacions diàries, i de la necessitat de fer certs canvis dietètics per a fer efectiu un control de pes a través de l'alimentació. Ben segur que tot l'aprenentatge fet aquest mesos abans que arribin les diades de Nadal ajudarà a conèixer suficients estratègies per a evitar els excessos innecessaris, a millor la configuració dels àpats festius i no festius, a saber com actuar davant tal assortiment d'aliments. En general, ajudarà a dur a terme un millor control alimentari de forma conscient (i sense que es deixi de gaudir els àpats com a actes socials que són). I això ajudarà que a l'inici del nou l'any no s'observi un increment novament de 3-5 kg de pes.