Hola. Surto molt tard de la feina al migdia (més enllà de les tres) i arribo amb molta gana a casa. Això em porta, molts cops, a cuinar-me quelcom ràpid i productes no gaire saludables. Com puc solucionar-ho? Moltes gràcies.

Aquesta problemàtica sol ser molt comú per qui realitza jornades laborals intensives. Per evitar la situació, el consell seria dur a terme una recomanació d'àmplia aplicació per part de tota la població: consumir aliments cada 3 a 3,5 hores. L'objectiu seria evitar tenir sensació de gana fisiològica gràcies al manteniment dels nivells de sucre (glucosa) en sang adequats al llarg de totes les hores del dia. Per tant, el què s'hauria de fer seria:

1) sortir de casa ben "esmorzat/da",

2) fer primer un mig matí unes 3-3,5 hores després, i

3) completar amb un segon mig matí, aproximadament a l'hora que hauria de ser habitual dinar, entre 12.30 h i 14.00 h.

Ara bé, no tots els aliments són idonis per a ser consumits i lograr l'objectiu de glucèmia indicat. S'hauria de procurar que fossin aliments frescs (fruita, fruits de closca, llavors oleaginoses i altres aliments d'origen vegetal) o poc processats (derivats lactis tradicionals, pa, derivats carnis magres).

I en tot cas, intentar evitar els productes rics en sucres i/o greixos i sal afegits (com barretes de cereals, derivats del cacau, snacks dolços i salats, sucs comercials i begudes refrescants ensucrades, brioixeria, galetes, llaminadures, etc.).

L'elecció i les quantitats a consumir han de respondre a l'horari, a la intensitat de l'activitat laboral i a les necessitats energètiques individuals. L'objectiu d'aquest consum fraccionat en temps no és només evitar aquesta gana excessiva, també que ens ajudin a rendir més mental i físicament durant les hores de treball, sabent que el principal "combustible" de les cèl·lules és la glucosa; però que, tant o més important, és de quin aliment prové.