He tornat de les vacances amb més quilos dels que voldria, i no em queda altra que privar-me de menjar moltes coses que m'encanten. Però el que em resisteixo a prohibir-me són les castanyes! Són realment tan calòriques com diuen? Quantes en podria arribar a menjar, sense excedir-me massa, i cada quan?

Primer de tot, fer una indicació respecte a la "prohibició d'aliments" quan s'està duent a terme un procés de control de pes (sigui autogestionat o bé assessorat): la recomanació seria deixar-se de prohibir el consum d'aliments (de tots en general). Cal considerar que menjar (o pròpiament alimentar-se) hauria de ser sempre un acte conscient. És a dir, hauríem de saber què ens "posem a la boca", quan i com ho fem. I tot i que existeix bastant desinformació sobre com hauríem de menjar de forma més adequada, genèricament solem saber quins tipus de productes alimenticis i aliments (que són conceptes diferents, des el punt de vista nutricional) ens convenen més, i quins ens convenen menys. Si s'aprèn a actuar amb criteri davant les eleccions, uns s'acaben consumint més a diari i altres de forma més ocasional. I com a ocasional, vol dir una vegada a la setmana o menys. Si s'autoprohibeix el consum de certs aliments (que generalment sol coincidir amb els més rics en greixos i sucres i/o en sal, segons preferències individuals), es tindrà molts números de que, davant un moment d'ansietat, avorriment, tristesa o desànim (que és quan l'autocontrol es pot debilitar), es protagonitzi una ingesta compulsiva d'aquell aliment prohibit; i que el consum calòric en aquell moment no només vagi en detriment de l'objectiu de control de pes, sinó que també es generi un sentiment de culpabilitat i d'irritació contra un mateix/a, per haver estat tan vulnerable a aquell moment. I d'aquí el risc conseqüent també de "tirar la tovallola", perquè se sent que tant esforç de control alimentari no val la pena quan es "cau" reiterades vegades en aquesta situació de feblesa emocional.

Parlant ara del consum de castanyes, dir que es tracta d'un fruit de closca ben diferent de la resta: amb alt contingut d'aigua (pràcticament la meitat del seu pes) i de fibra (6,8%); i amb molt baix contingut en greixos (màxim un 3% del pes) front prop del 40-50% de la resta. Aquest perfil nutricional tan extraordinari fa que cada castanya (d'uns 10 grams en brut, amb el 81% de part comestible) només aporti 17 Kcal. Per tant, si fem càlculs respecte la recomanació calòrica pels fruits de closca (que la seva aportació hauria de ser al voltant d'unes 150 Kcal corresponent a una ració d'uns 20-25 grams) podríem consumir sense problema unes 8-9 unitats mitges de castanyes.

I considerant la freqüència de consum, es recomana consumir fruits de closca (juntament amb llavors oleaginoses i olives) a diari, d'una a dues racions. Per tant, si es desitja aprofitar que és temps de castanyes, podríem consumir a diari la ració indicada abans (8-9 castanyes).