M'han diagnosticat colon irritable. Hi algun tipus d'aliment que em convingui més? Quins hauria d'evitar?

El síndrome de l'intestí irritable (SII) es tracta d'un trastorn funcional gastrointestinal, sovint de naturalesa psicosomàtica (relació de l'aparició dels símptomes amb l'ambient o tensió emocional), i que engloba múltiple simptomatologia que es manifesta de forma molt individual, crònica i intermitentment, amb més o menys gravetat i duració. Generalment es manifesta en forma de dolor abdominal, estrenyiment, diarrea, o els dos, defecació urgent, sensació d'evacuació incompleta i de distensió abdominal; tot i que se'n poden cursar altres col·laterals.

El tractament dietètic respon a la simptomatologia, excloent certs tipus d'aliments (no grups sencers). Els estudis s'enfoquen a una pauta d'alimentació baixa en FODMAPs (en sucres fermentables) com un dels tractaments més efectius per a pal·liar la distensió abdominal i meteorisme, derivada de la generació de gasos que fa la microbiota intestinal amb els sucres que no són absorbits a nivell intestinal. Per tant, caldria limitar el consum de certs aliments:

1) rics en fructosa i sorbitol (algunes fruites, no totes)

2) llet (per la presència de lactosa) i preferir derivats lactis i llet sense lactosa, segons grau de maldigestió individual,

3) verdures productores de gasos i riques en fructosa,

4) llegums i tubercles no madurs, segons el grau de maldigestió individual,

5) begudes amb gas,

A més, fraccionar els àpats diaris. Limitar el consum de greixos i d'aliments greixosos, la cafeïna i l'etanol. I beure suficient líquids (aigua principalment) en funció de les necessitats.

Pel fet que el grau de maldigestió d'aquests sucres fermentables depèn de cada cas, així com la simptomatologia derivada, amb la finalitat de no incórrer a una dieta massa restrictiva tant nutricional com calòricament, el consell és assessorar-se degudament amb un/a Dietista-Nutricionista, perquè es pugui fer un estudi conjunt de la pauta d'alimentació més adequada, basant-se en la resposta fisiològica individual en el consum de certs aliments.