Quina dieta recomanes abans de Nadal o Cap d'any?

Per tots i cadascun dels dies de l'any, hi hagi àpats festius o no, caldria que no deixéssim de banda aquests bons hàbits (que a molts/es els hi fa falta adquirir):

1) Fraccionar les ingestes d´aliments en 4-6 diàries, afegint als tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar), una a dues (la de mig matí i/o mitja tarda), tot ajustant el moment de menjar a l'activitat quotidiana, sense deixar passar més de 3,5?4 hores entre una ingesta i la següent. Els beneficis fisiològics i psicològics que es pot obtenir del compliment d´aquest hàbit, dia rere dia, són diversos i molt profitosos per a la teva salut, i no només una "conveniència" per a aquestes diades nadalenques.

2) Preparar només les racions recomanades per a cadascun dels grup d´aliments. Ja sabem que no és bo l´excés, ni tampoc el defecte. Fes ús d´estris i objectes de la cuina (culleres, tasses de cafè, bols, plats,...), que permetin conèixer visualment quina és l´equivalència, en cru i/o cuit, de les quantitats a consumir.

Pels dies que hi ha algun àpat festiu:

1) No compensar els excessos calòrics saltant-se àpats. El motiu: dejunis de bastants hores activarien mecanismes que provocarien que la teva despesa metabòlica fos inferior a l´habitual; quelcom que se´t tradueix en una major tendència a incrementar les reserves de greix corporal. I, pel fet que els nivells de glucosa en sang disminueixen a mesura que distem de l´hora de l´última ingesta, i que la hipoglucèmia (entre altres mecanismes) és qui activa la sensació de gana fisiològica, al proper àpat tindries més apetència; podent repercutir en un excés d´ingesta d´aliments. No has de caure en aquest error, més sabent que tens al teu abast més dolços i preparacions agradables que la resta de l´any. Per tant, i tal com s´ha indicat abans, és necessari que planifiquis què menjaràs a cadascuna de les 4-6 ingestes diàries.

2) Cadascun dels àpats ha de contenir, com a mínim, un aliment ric en fibra: cereals integrals i els seus derivats, fruita, verdures/hortalisses, llegums i fruits secs. L´objectiu és que et proporcionin suficient sacietat, amb poques quilocalories, i que ajudin a mantenir estables els nivells de glucosa en hores posteriors a l´àpat. Si tot i aplicant el consell anterior, a deshora tens apetència per a menjar quelcom (amb tantes dolces temptacions a l´abast), podràs esbrinar que és causada per la gana emocional i no pròpiament per la fisiològica. I, així doncs, decidir si et convé fer el mos.

3) Tots els àpats han de ser equilibrats, però frugals. Als menús del dinar i sopar, hi ha de participar les verdures/hortalisses, aliments feculents, aliments proteics i fruites o lactis. El cinquè grup, el dels greixos, encara que representat per l´oli d´oliva, cal que no superi una cullerada sopera rasa (10 g) per àpat principal (sigui per la cocció i/o per amanir). Caldria preferir les coccions saludables (en medi aquós o sec), que proporcionin un bon estovament de la textura natural dels diferents aliments, i prioritzar també les preparacions que exigeixen menys treball gàstric: sopes, cremes, purés, mousses i gelatines. ?Per altra banda, no et saltis mai l´esmorzar: respectant-lo poses "en marxa" el teu organisme després del descans i dejuni nocturn, i evites arribar amb molta gana a l´hora de dinar. Prepara´l cada dia diferent, incorporant un aliment lacti, un farinaci i una ració de fruita, com a mínim.