A la vostra web he vist que parleu de la taxa de metabolisme basal. Què és?

La despesa energètica basal és el que gastem al llarg del dia per simplement mantenir les nostres constants vitals: la funció circulatòria (dins s'inclou el batec cardíac i el manteniment de la tensió arterial), la funció respiratòria, les reaccions metabòliques que permeten el funcionament cel·lular, el manteniment del to muscular i del sistema nerviós i, sobretot, per a mantenir la temperatura corporal dins un rang estret de 35 a 37 ºC. Sol ser entre el 60 i el 70% del total que es gasta en energia, tan a les hores diürnes com a les nocturnes, indistintament de si estem actius com si estem en repòs absolut, tant físic com mental. Si al llarg del dia estem molt actius (segons tasca laboral o per exercici físic programat intens i de durada considerable), aquest percentatge sobre la despesa total diària disminuiria en els càlculs de representació de la despesa energètica diària.

Si es mesura al llarg del dia (i no en dejuni a primera hora del matí), rep el nom de taxa metabòlica en repòs, i el seu valor sol ser entre un 10 i un 20% superior al del propi del metabolisme basal.

Aquesta despesa energètica no la podem controlar a voluntat, perquè depèn d'un seguit de condicionants molt peculiars:

- un d'ells és el pes corporal i la talla. De fet, són els que més influeixen; perquè mantenen una estreta relació amb el volum i la superfície corporal. Com més pes i volum corporal, més elevada és la despesa derivada del metabolisme basal. I, en el cas de dues persones amb el mateix pes, la que sigui més alta tindrà un metabolisme basal més elevat, degut a una major superfície corporal. El manteniment de la temperatura corporal hi té molt a veure, per l'intercanvi constant d'energia calorífica amb l'entorn.

- i, sens dubte, un altre condicionant és la nostra composició corporal. Dit d'altra manera, el què pesa la nostra massa magra i la massa grassa té molta importància. Perquè sabem que el teixit muscular és el teixit més actiu metabòlicament del nostre organisme. Per tant, entre dues persones amb igual pes i diferent massa muscular, qui en posseeixi més tindrà un metabolisme basal més elevat.

- per la seva part, l'edat està relacionada amb el desenvolupament muscular, ja que depèn de l'estadi vital. La massa muscular es va incrementant al llarg de la infantesa i de l'adolescència. El màxim desenvolupament se sol assolir durant els primers anys de l'etapa adulta. I ens trobem que, a mesura que anem avançant cap a la tercera edat, es va perdent massa muscular. De fet, s'estima que, a partir dels 30 anys d'edat, per cada 10 anys que passen, es perd un 2% del valor de metabolisme basal degut a aquesta pèrdua progressiva de massa muscular.

- un quart condicionant és el sexe. Per tònica general (però no sempre és així), els homes adults, al posseir més teixit muscular que les dones, tenen una mitjana més alta de despesa per metabolisme basal. Però, en tot cas, aquestes diferències, per igual pes entre homes i dones, no s'anirà del 10%.

- els aspectes fisiopatològics també solen tenir un paper important. Una disfunció de l'activitat de la glàndula tiroides pot incrementar o reduir la despesa energètica basal. També el metabolisme basal pot estar afectat pel cicle menstrual: alguns estudis apunten que durant el període d'ovulació i a l'inici de la menstruació, la taxa metabòlica sol incrementar una mica més. A més, cal destacar que el metabolisme basal està afectat per les hormones que controlen la creació de noves estructures corporals: durant la infantesa i l'adolescència pel desenvolupament i creixement corporal; i a les etapes de gestació i alletament, per la creació de totes les estructures que protegeixen el fetus, del propi fetus, i la producció de llet.

- i, per últim, certs condicionats externs poden afectar a la despesa energètica basal. Bé s'ha observat que certes substàncies com la nicotina, la cafeïna i l'alcohol el poden incrementar, encara que lleugerament. I també pot augmentar aquesta despesa la temperatura ambiental: si és alta o molt baixa pot arribar a ser entre un 5 i un 20% major (lligat de nou a la necessitat de mantenir la temperatura corporal, davant situacions climàtiques extremes).

Per tant, entre tots aquests condicionants, el manteniment de la nostra massa muscular al llarg de la vida (amb una pauta d'alimentació saludable i la pràctica d'exercici físic de forma regular) seria el que ens podria ajudar a mantenir una despesa energètica basal adequada.