Sóc runner i constantment tinc rampes. Un company em va dir que això té a veure amb l'alimentació. És això cert?

Sí, podria ser; i amb la hidratació també.

Els principals motius de les rampes solen ser:

- desequilibris en electròlits (minerals),

- absència d'una correcta hidratació,

- fatiga muscular degut a un sobreesforç físic,

- exercici físic excessiu en regularitat,

- efectes secundaris d'alguns fàrmacs.

Per tant, amb la intenció de disminuir la seva freqüència, amb la alimentació i la hidratació, què hi podríem fer?

1) Prendre aliments rics en potassi (com el plàtan i el kiwi) abans i durant l'exercici (en funció de la durada), amb la finalitat de retardar la seva aparició, i inclús evitar-los. Aquest mineral participa en l'acció motora muscular. Ara bé, la solució no només passa per prevenir d'aquesta manera puntual en la realització d'exercici físic. Molt possiblement, si són reiterades les rampes, és que ja de base hi ha una certa deficiència d'ingesta d'aquest mineral; pel fet que la dieta sol ser pobra en fruites i verdures/hortalisses (caldria en total consumir-ne un mínim de 5 racions diàries). I, per altra banda,...

2) Si es prenen diürètics, o bé es tenen diarrees freqüents, també pot anar associat la deficiència d'aquest mineral (potassi i altres).

3) Si les rampes es donen en repòs (no mentre es practica exercici físic), pot ser causada per una deficiència de magnesi (participa en el sistema neuromuscular evitant contraccions musculars involuntàries). Aquest mineral està contingut als derivats lactis, als fruits de closca, als cereals en format integral, i també a verdures de fulla verda, entre altres aliments. Per tant, si tots aquests estan presents a la nostra dieta, en les racions i freqüència adequades, no hi hauria d'haver deficiència d'aquest mineral.

4) També cal considerar la ingesta de calci, un mineral implicat a la contracció muscular. La seva deficiència també pot estar involucrada a les rampes. La llet i els derivats lactis en són la font dietètica principal.

5) Beure suficient abans, durant i després de l'exercici físic. Si és necessari, en funció de la durada de l'activitat, es pot incorporar begudes isotòniques amb electròlits com sodi, potassi i clor. Les rampes també poden ser degudes a la descompensació d'aquests minerals que es van perdent per sudoració durant l'exercici.

6) En allò relatiu a l'exercici, caldria estirar abans i després. Hi ajudaria.

7) I també caldria evitar la fatiga muscular extrema, no fent canvis bruscos d'intensitat; sinó incrementar-la gradualment, per a preparar el múscul.