Recentment he tingut crisis d'angoixa i prenc ansiolítics per prescripció mèdica. Em deixen força aixafat. Recomanes alguna dieta específica per la meva situació?

Desconec el/s motiu/s que la poden provocar, però, per començar, es pot reflexionar sobre l'estil de vida que se segueix, preguntant-se sobre:

1) si els horaris dels diferents àpats són bastant regulars, o bé molt fluctuants al llarg de la setmana. Si, pel fet que només es fan alguns àpats principals (i per tant, només menjant 2-3 vegades al dia), el fet que transcorre molt de temps entre un àpat i altre pot ser motiu d'accentuar l'angoixa.

2) si se segueix una pauta d'alimentació que es pot considerar com a "desequilibrada", o bé "deficient" en l'aportació necessàries de vitamines, minerals i hidrats de carboni. Es tracta de nutrients bàsics pel bon funcionament del sistema nerviós, i el conjunt d'aliments que formen part de la dieta n'han de subministrar la ingesta adequada.

3) si hi ha una manca d'hores de descans. O bé, tot i que es dormi les hores adequades, durant aquestes el descans no és suficient i emprenem la jornada cansats.

4) si s'abusa de l'alcohol, de l'hàbit de fumar, i també de begudes (com cafè, te, begudes energètiques, etc.) carregades de substàncies excitants del sistema nerviós.

Una vegada s'hagi reflexionat i contestat a aquestes preguntes (sobre factors que poden acusar les crisis d'angoixa), mitjançant l'alimentació podríem fer un intent de reduir-les, aplicant els següent hàbits i conductes alimentaris:

1) distribuir les ingestes d'aliments diàries en 4-6 vegades. De manera que cada 3,5 hores màxim estiguéssim prenent (de forma estructurada al llarg del dia) algun àpat o col·lació, sense deixar que aparegui la sensació de gana.

2) organitzar-se o planificar el dia a dia, de manera que les tasques no lligades pròpiament a l'alimentació no desajustin els horaris dels àpats.

3) menjar sempre assegut, i sense fer altra tasca que la de menjar, qualsevol dels àpats diaris. Mastegant molt cada mos abans de deglutir. Dit d'altra manera, intentar dedicar uns 25-30 minuts pels dinars i sopars. I uns 15 minuts per l'esmorzar, el mig matí i el berenar.

4) evitar, al moment de fer l'àpat, tensions que puguin derivar a menjar més ràpid, de forma inapetent, o bé excessivament.

5) servir-se el plat a la cuina, i no sobre la taula (no deixant la safata o bol o cassola sobre la taula), per evitar la temptació de repetir, una vegada s'ha acabat el del plat (és a dir, disminuir el risc de menjar una quantitat excessiva).

6) intentar planificar/programar els menús de dinars i sopars amb antelació, elaborant també una llista de la compra setmanal. Dins aquesta llista hi ha d'haver només els aliments/ingredients necessaris. I a l'hora de fer la compra, només cenyir-se a comprar els que toquen (i no sumar altres), per evitar tenir els innecessaris disponibles a casa en moments de crisis d'angoixa.

Com que l'alimentació és fonamental tan per combatre l'angoixa com per reduir-la, el primer pas recomanat seria assessorar-se per part d'un/a Dietista-Nutricionista, perquè observi si és correcta, suficient o bé què cal corregir.