És dolent veure vi o cervesa sovint?

Sempre ens han estat "venent" les begudes alcohòliques erròniament: ens han dit, per activa i per passiva, que consumides de forma moderada al llarg del dia (1 copa de vi o cervesa al dinar, i altra al sopar) ens pot ajudar a disminuir el risc cardiovascular; afirmant-ho pel seu contingut en substàncies polifenòliques (tanins) que tenen un cert poder antioxidant.

El que no s'han acostumat a dir-nos (i ara sí es comença a afirmar) és que la ingesta d'etanol incrementa enormement el risc cardiovascular. I això independentment de si estem tan parlant de begudes alcohòliques de baixa com d'alta graduació.

Beure "amb moderació" és un concepte mal interpretat per molts i moltes, i que pot comportar molts perjudicis per a la salut. I pel què fa a la freqüència de "sovint", desconec amb quina se suposa que seria, ja que té un criteri molt obert i subjectiu.

En tot cas, els trastorns associats al consum d'alcohol es poden llegir en aquest document elaborat pel Grupo de Revisión, Estudio y Posicionamiento de la Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas, titulat "Alcohol con moderación y salud".

El millor que podem beure, i l'únic que el nostre cos necessita, és aigua.