Quina dieta es pot fer si es tenen migranyes?

Les migranyes (o en general les cefalees) poden estar causades per diversos factors: estrés i ansietat, genètica, canvis hormonals, meteorològics o mediambientals, excés d'ingesta d'alcohol, fàrmacs, falta de descans i alimentació.

Considerant només aquest últim factor (l'alimentació), tal com se sol·licita, és cert que existeix una vinculació entre les crisis de cefalea i un conjunt d'aliments que poden predisposar a tenir-ne; degut a la presència de certs components que afecten a la dilatació de les artèries situades en el crani.

Alguns d'aquests components són les "amines biògenes". Un llistat de productes processats que en contenen són:

- xocolata,

- alvocat i guacamole,

- plàtan molt madur,

- fruites cítriques,

- tomata i salses de tomata,

- vi i cervesa, i qualsevol beguda amb alcohol (per l'efecte bloquejant de la DAO per part de l'etanol),

- fruits de closca i cacauets,

- productes d'origen animal dessecats i fumats,

- productes adobats o marinats.

Una d'aquestes amines és la "histamina" que, si s'acumula al nostre cos, degut a un dèficit de síntesi de l'enzim DAO (diamino-oxidasa), pot produir més símptomes, a més de cefalees: psoriasi, edemes, dolors musculars, fibromialgia, síndrome del colon irritable, distensió abdominal, nàusees, marejos, restrenyiment, fluctuacions de la tensió arterial, etc. La crisi de migranya apareix quan els nivells d'histamina són elevats (acumulats amb el temps); sense que existeixi una relació temporal directa (ingesta = causa/ migranya = efecte). No apareix per un consum ocasional d'un aliment. Amb la finalitat de reduir l'acumulació d'aquesta amina al cos, caldria evitar els següent aliments:

- conserves i semiconserves de peix,

- productes de la pesca,

- derivats carnis,

- productes vegetals fermentats (chucrut, soja),

- espinacs i albergínia,

- vinagre i vinagre balsàmic,

- cava i xampany, i begudes alcohòliques en general,

- formatges tendres i (semi)curats, en excepció del formatge fresc.

Altres components dels aliments que poden estar involucrats amb les crisis de migranyes són certs compostos fenòlics, com els "flavonoides", que anul·len l'acció d'enzims que degraden aquestes amines biògenes. Si s'abusa del consum de xocolata (o productes amb cacau en general), te, cafè o begudes que continguin cafeïna i teïna, pot incrementar el risc de patir migranyes, per una major acumulació d'amines biògenes al cos.

Per últim, també s'ha observat que alguns "additius alimentari", com el glutamat monosòdic (E- ) i l'aspartam (E- ), que s'utilitzen com a potenciador del sabor i com a endolcidor, respectivament, pel fet de ser aminoàcids mediadors de la inflamació, poden estar involucrats. Per tant, cal evitar tots aquells productes ultraprocessats que els continguin: brous i sopes deshidratades, conserves i semiconserves de peix, salses, plats precuinats, menjar xinès, refrescs, sucs, pastisseria, fleca i brioixeria, caramels i llaminadures, etc.

A més d'evitar el consum d'aquests productes alimenticis llistats, aniria bé adquirir un seguit d'hàbits per a disminuir la seva freqüència d'aparició:

- dormir les hores suficients,

- moderar el consum d'aliments llistats,

- evitar dejunis entre àpats superiors a les 3 hores,

- prendre aliments rics en vitamina B2 (riboflavina: disminueix la intensitat i durada de la migranya) i vitamina C (inhibeix la síntesi de prostaglandines responsables del dolor), i en àcids grassos insaturats (redueixen la inflamació i l'agregació plaquetària), que poden ajudar a pal·liar la simptomatologia,

- evitar la hipotensió arterial dins el possible.