Quin aperitiu a l'hora del vermut puc fer ara a l'estiu i que no engreixi?
Primer de tot voldria aclarir que cap aliment o beguda ens "engreixa" (o ens fa incrementar la massa grassa corporal) per si sols. Sinó que el fet d'engreixar-nos depèn de la nostra quotidianitat: què, com i quan mengem en el conjunt al llarg del dia; i també del quan i com ens movem. És a dir, el factor principal pel control de pes és un mal o adequat equilibri entre el què consumim calòrico-nutricionalment i el què gastem al nostre dia a dia.
Però cal partir de la premissa que tot allò que prenem d'aperitiu (i que sigui diferent d'aigua amb gas o sense) ens aporta quilocalories. I, en tot cas, puc donar uns suggeriments de tipus d'aperitius amb un contingut calòric "acceptable", apel·lant als ingredients utilitzats per la seva elaboració i a la tècnica culinària utilitzada.
Bàsicament es tractaria de refusar els que siguin opcions amb excessiu contingut d'àcids grassos saturats, colesterol, sucres, alcohol i sal, i que suposen un extra calòric significatiu. Llavors, què ens podríem permetre escollir? Tots aquells aperitius i tapes on l´ingredient principal siguin aliments d´origen vegetal i productes de la pesca, i en els quals no es requereixi una excessiva addició de greixos, per a la cocció o condimentació. Poso exemples dels que entren dins aquests paràmetres gastronòmico-nutricionals:
- salpicó de marisc
- popets amb ceba
- pop a la gallega
- sípia a la planxa amb trinxat d´all i julivert, o salsa verda molt lleugera
- musclos al vapor, amb salsa de tomata i pebre, o a la vinagreta
- cloïsses o sardines a la planxa, amb salsa verda
- escopinyes amb llimona o vinagre
- gambes a la planxa, o gambes a l´all
- seitons en oli, amb/sense acompanyament de pa
- anxoves en oli, amb/sense acompanyament de pa
- esqueixada de bacallà
- "banderillas" d´anxova, ceba i cogombres adobats i olives
- pebrots farcits de bacallà, o amb tonyina
- olives
- crudités de verdures: pastanaga, pebrot, cogombre, api, tomata, etc.
- gaspatxo
- salmorejo,
- verdures adobades,
- remenats de verdures o xampinyons amb all,
- meló amb pernil ibèric
- pa amb tomata i pernil ibèric
- hummus o mousses de tonyina o anxoves per untar pa
- un grapat de fruits secs crus o torrats (no fregits, ni salats)
Tots aquests aperitius i tapes tenen en comú una relativament baixa densitat calòrica, un adequat contingut nutricional, i l´aportació de diverses substàncies considerades beneficioses per la seva acció a nivell fisiològic.
També hauríem de tenir en compte les begudes. Habitualment els aperitius i tapes se solen acompanyar de cervesa i vi, amb/sense gasosa; també de tònica, bíter o altres vermuts, de gintònic, refrescs de cola, de te fred i sucs; i, últimament, s´ha posat molt de moda, acompanyar-los de mojito, i de altres còctels de fruites. Per poder controlar millor la ingesta calòrica, aconsello escollir més freqüentment aigua mineral, amb gas o sense, amb trossos de llimona o no, gasosa, cervesa sense alcohol, tònica i refrescs de te i cola en versió light, i còctels sense alcohol. I en cas d´escollir vi, cervesa i altres begudes amb alcohol, que siguin consumides amb moderació.
Però, compte! Tot i les indicacions fetes, no significa que, a partir d'ara, hem de desterrar per sempre aperitius i tapes tant típics com les apetibles patates braves o amb allioli, els calamars a la romana i les raves, la truita de patates, o bé la fregitel·la de peix. Les vacances estan fetes per a fruir-les, per a relaxar-se i descansar; també per a satisfer-nos una mica més el paladar: les deixaríem per alguna ocasió puntual. I, en aquest cas, caldria que compenséssim aquest extra calòric fent una mica més d´exercici físic, i sense saltar-se cap àpat anterior o posterior a aquest.