Hola, en primer lloc voldria saber si la beguda de civada aprima, tal com diuen. Jo personalment en prenc bastant, diariament un litre mha la vec. Pot engraixar aquesta quantitat? Quina quantitat seria la correcta?

Primer de tot dir que la beguda o liquat de civada no aprima. Això cal tenir-ho ben clar.

A nivell nutricional no és gens comparable al perfil de la llet (de vaca), que és un aliment d'origen animal, donat que aquest depèn del les matèries primeres utilitzades per la seva elaboració. En aquest cas del d'un cereal (la civada). El calci present és en forma de carbonat de calci; menys biodisponible (només s'absorbeix prop del 10%, a diferència del present a la llet i als seus derivats, que se n'aprofita més del 30%).

Fent més referència a la informació nutricional d'aquest tipus de productes alimenticis, podem consultar-la:

- la beguda de civada ALPRO de Central Lechera Asturiana. Observarem que, per cada got que se'n prengui de 250 mL (al dia se n'està consumint 4 gots d'aquests), estem prenent 115 Kcal que són aportades bàsicament pels sucres (15 grams). Dit d'altra manera, per cada got de beguda de soja estem bevent sense adonar-nos l'equivalent a gairebé 4 cullerades petites de sucre (de 4,2 grams cadascuna), i que ens aporten el 73% d'aquestes 115 Kcal que ens prenem cada vegada que ens bevem un got, per aquest producte. Llavors, si prenem aquesta marca, cada dia estem ingerint 460 Kcal amb el litre de beguda de soja. I aquestes quilocalories es poden correspondre a tot un àpat de dinar ben estructurat: amb verdures/hortalisses, arròs, carn i fruita, i l'oli de la cocció i per amanir, en quantitats que ens saciïn perfectament.

- a la beguda de civada VIVESOY de la casa PASCUAL, els valors nutricionals són bastant similars, amb un contingut lleugerament inferior de sucres (uns 12 grams per cada got de 250 mL) i menys quilocalories (100 Kcal per got). Però es pot dir tres quarts del mateix. Ens estem prenent un munt de Kcal en forma de sucres.

Cal observar que en ambdós casos, al llistat d'ingredients, s'indica que l'ingredient majoritari és aigua, i el segon és la civada, però només en un 14% del pes. La resta és calci afegit (en forma de carbonat o fosfat), estabilitzants i alguna vitamina.

Per tant, ens estem bevent aigua i una porció de sucres considerable. En 1 litre diari ja se supera en sucres les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que és de 25 grams (o un 5% de les Kcal total diàries). Se n'està consumint dues vegades més, o inclús més. I sense comptar amb la resta que forma part de la dieta.

Per tant, aquests sucres provinents de la beguda de civada sobren de la dieta, i molt. Com també aquest liquat de civada que es pren.