Acostumo a menjar pomes de la varietat granny. Són millors aquestes que no pas unes altres?

Les pomes de la varietat Granny Smith es caracteritzen per ser de forma arrodonida i amb pell d'un color verd intens amb taques blanques molt aparents. La seva polpa és blanca, molt cruixent, consistent, sucosa. El seu gust és lleugerament àcid. Es considera que és un tipus de poma ideal per consumir en fresc.

La seva collita es fa entre finals de setembre i principis d'octubre; sent de les varietats més tardanes des de l'òptica estacional.

Si es tracta de la varietat de poma que agrada més, per les seves característiques diferencials de la resta de varietats, no hi hauria d'haver cap problema en continuar consumint-la exclusivament. I, per altra banda, no es pot afirmar que aquesta varietat té unes característiques millors que les altres. Cadascuna de les varietats de les que es cultiven a aquesta zona geogràfica gironina (Golden, Red Delicious les més cultivades, i també la Granny Smith) té unes característiques diferencials a nivell de coloració de la pell, de forma, de textura de la polpa, d'aroma i sabor, però aquestes no les fan millors ni pitjors que les altres. Sinó que consumir ara una i ara altra, pot ajudar a incrementar la varietat d'aquesta fruita a l'alimentació.

Si ens emparem a aspectes nutricionals, les diferències en contingut d'hidrats de carboni (glucosa i fructosa), vitamines, minerals i fibra no es consideren significatives per part de les taules de composició d'aliments actuals existents a nivell estatal, com la BEDCA, que no solen recollir dades bromatològiques segons varietat de poma. Sinó que se sol unificar sota el tipus d'aliment "poma".

En canvi, sí que estan tipificades, per varietats, a la bases de dades de composició d'aliments de la USDA. I aquí es recull la composició nutricional d'aquesta varietat indicada, amb un contingut d'uns 17 g d'hidrats de carboni per cada unitat mitja, que no tot són sucres; sinó que també inclou la fibra dietètica.

I si es compara amb la composició de la varietat Golden, molt dolça, s'observa que la Granny Smith té menys contingut d'hidrats de carboni i, per tant, és menys calòrica per igual ració o porció de la Golden (uns 23 g). La Granny també és lleugerament menys dolça i amb menys contingut de sucres que la Red Delicious.

Tot i això, a nivell calòric (conseqüència del contingut nutricional), les diferències continuen sent no significatives si es compara el que aporta calòrica i nutricionalment una poma, o dos, o tres, en el conjunt considerat per una dieta.

Per tant, el que realment ha d'importar és realitzar, de forma habitual, un consum adequat de fruita, al llarg del dia i setmana. I això vol dir:

- consumir un mínim de 3 racions diàries de fruites.

- promoure la varietat dins aquest grup d'aliments.

- consumir les diferents fruites atenent a l'estacionalitat. Donat que serà en el temps de la seva collita quan tindran les millors qualitats organolèptica i nutricional.

Per tant, aconsello que s'observi més el seu consum com una preferència alimentària (d'aquesta varietat front la de les altres existents al mercat), per les seves característiques bàsicament organolèptiques, que no pas per un aspecte merament nutricional (i, en concret, pel seu menor contingut de sucres i aportació calòric). Perquè, si és el cas, sent considerat un aliment dins la dieta (el que es consumeix en tot el dia), no té coherència, per quest motiu, discriminar a la resta de varietats (i de fruites en general).