Si menjo tan sols tres cops al dia (esmorzar, dinar i sopar) és millor que fer-ho cinc cops al dia?

Sovint existeix el dogma de que és millor fer 5-6 àpats diaris abans que només respectar les 3 ingestes principals (com s'indica: esmorzar, dinar i sopar), i que és el que la majoria de la població sol fer. Però, al respecte, la Ciència no és concloent de què pot ser el millor (els estudis científics mostren resultats molt dispars).

El que s'ha observat és que, menjar més vegades al dia:

- No millora la composició corporal en persones sedentàries (és a dir, no suposa una modificació de la massa muscular i de la massa grassa).

- No sembla incrementar significativament la termogènesi induïda per la dieta. O sigui que no incrementa la despesa calòrica total diària o la tassa metabòlica en repòs (és a dir, no per menjar més sovint es gasta més).

Però, sí que s'han observat certs avantatges en el fet d'incrementar (i de forma estructurada), el nombre d'àpats diaris:

- en persones esportistes (amb una aportació de proteïnes adequades), pot ajudar a mantenir la massa muscular.

- ajuda a reduir la sensació de gana al llarg del dia, i a millorar el control de l'apetència (permetent-se distingir entre gana fisiològica i apetència emocional).

- té un efecte positiu sobre els nivells de colesterol dolent, colesterol total i glucosa en sang.

- moltes hores de dejuni entre àpats pot estar al darrera d'una certa tendència per escollir aliments o productes alimenticis més densos calòricament al següent àpat; degut a que s'activen sistemes de recompensa cerebral (és a dir, major preferència per productes amb més aportació energètica).

- petits i freqüents dejunis activen mecanismes d'emmagatzematge de grassa corporal (conseqüència: engreixar-se).

Però, en tot cas, i davant aquesta evidència científica actual, els consells a donar serien els següents, per buscar una conclusió, i per tothom:

- no consumir per sobre de la sensació de sacietat/plenitud.

- evitar, als diferents àpats, productes i begudes rics en sucres, sal i en greixos saturats.

- evitar ingestes compulsives, si són freqüents, distribuint la ingesta d'aliments en uns 4 a 6 àpats diaris.

- si es fan 4-6 àpats diaris, pel mig matí i tarda cal una estructuració dietètica basada en aliments saludables: fruita fresca o dessecada, llet o derivats lactis, fruits de closca o llavors oleaginoses, entrepà, verdures/hortalisses en crudités, etc.

- fer que el sopar no sigui l'àpat més dens calòricament (i copiós) del dia.